image
Sursa foto: UNDP Moldova

Clubul sportiv „Dinamo”, cu o istorie de peste 40 de ani, e în proces de renovare capitală; Cât va costa proiectul // FOTO

Sute de copii şi adulţi pasionaţi de înot se vor putea antrena în condiţii mai bune la Clubul sportiv „Dinamo” al Ministerului Afacerilor Interne. Instituţia se află în proces de renovare capitală, lucrările de reconstrucţie fiind finalizate în proporţie de 60 la sută. Costurile la 1,44 de milioane de dolari, anunță reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care implementează proiectul.

Bazinul „Dinamo” are o istorie de peste 40 de ani, perioadă în care nu a fost reparat capital. Toată infrastructura era învechită moral şi fizic. Sistemul de filtrare a apei, iluminarea, dar şi reţelele de apeduct și canalizare nu fuseseră schimbate niciodată. Defecțiunile tehnice erau la ordinea zilei, motiv din care antrenamentele erau de multe ori amânate.

„Bazinul risca să se închidă definitiv dacă nu ar fi fost reparat”

„Dinamo a trecut prin perioada sa de glorie, dar, treptat, a „îmbătrânit” şi a ajuns într-o stare deplorabilă. Vopseaua albastră din toate încăperile, vestiarele şi sălile de duş vechi, construite încă în anii ’60 ai secolului trecut, formau o imagine dezolantă. Teracota se desprindea de pe pereţi, ţevile se spărgeau frecvent. Toate acestea ne creau probleme foarte mari. Dacă nu începea reconstrucția, cred că într-un an sau doi bazinul s-ar fi închis definitiv. Prin acest proiect are loc renaşterea acestui centru sportiv îndrăgit de mii de persoane”, spune Galina Tereşcenco, antrenoare de înot cu un stagiu de peste patru decenii.

DinamoDinamo

Renovarea include mai multe etape

Datorită majorării bugetului alocat pentru acest proiect de Ministerul Afacerilor Interne, a fost posibilă extinderea volumului de lucrări planificat inițial. Astfel, în afară de cele două bazine de înot (unul pentru copii şi altul pentru adulţi) sunt reconstruite toate spaţiile de pe teritoriul viitorului centru de nataţie. Este vorba despre spații tehnice, cu o suprafață totală de circa 150 m 2, în incinta cărora vor fi instalate sistemele de filtrare și termoficare.

DinamoDinamo

Vor fi construite o serie de spații noi, adiacente bazinului, cu o suprafaţă totală de 692 m pătraţi. În interiorul acestora vor fi amplasate vestiarele, spațiile administrative și grupurile sanitare.

Este în derulare reconstrucţia blocul central al complexului de nataţie, o clădire de 510 metri pătraţi. Pe viitor, acesta va găzdui sala sportivă multifuncțională, o sală de așteptare şi o cafenea.

DinamoDinamo

După darea în exploatare, bazinul Dinamo va deveni un punct de atracţie pentru toţi iubitorii de înot din capitală.

Centrul va fi accesibil pentru toţi iubitorii de înot. Complexul va oferi condiţii excelente de antrenament pentru sportivi, dar şi pentru toate persoanele pasionate de nataţie.

Mai mult, în premieră pentru ţara noastră, aici vor putea practica înotul şi persoanele cu dizabilităţi. Acest lucru va fi posibil datorită infrastucturii care va fi adaptată pentru toți beneficiarii. Astfel, pentru persoanele cu deficienţe de văz sunt proiectate cărări tactile, inscripţii care să poată fi vizibile datorită contrastului de culori etc. Vor fi accesibile rampe de acces, vestiare și grupuri sanitare adaptate.

DinamoDinamo

Bazinul mare de la „Dinamo”, cu lungimea de 25 de metri și lățimea de 14 metri, va avea după reconstrucţie capitală, șase piste pentru înotători şi va corespunde standardelor Federației Internaționale pentru Natație. Astfel, pe viitor aici vor putea fi organizate competiții sportive de nivel internaţional.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: