image
Sursa foto: Jurnal.md

Plahotniuc sau Moscova: Cine face jocul din culisele blocului PCRM-PSRM? // EXPERȚI

Experții de la Chișinău au opinii împărțite despre interesele din spatele blocului electoral format din PSRM și PCRM. În timp ce unii cred că această alianță este o făcătură a Moscovei, alții consideră că cel care trage sforile este Plahotniuc.

„Este clar că în spatele formării acestui bloc stă Vladimir Plahotniuc. Pe parcursul anilor ei au adus argumente că și pe unul și pe altul îi duce de căpăstru Plahotniuc. Acestui bloc Voronin-Dodon îi convine să se creadă că reprezintă exclusiv interesele Moscovei. Există o bună parte de electorat dominată de propaganda Kremlinului, dar căreia nu-i place că Plahotniuc continuă să joace un ro și că a distrus această țară. Dacă ei îl vor vedea pe Plahotniuc în spatele lui Dodon și Voronin, s-ar putea să nu-i voteze”, a declarat expertul Watchdog Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Nu cred că e interesul lui Plahotniuc. Cred că o să fie primul pe listă. Consider că nu e liber în decizii, el va îndeplini indicații concrete, desigur că ale Moscovei, dar nu ale lui Plahotniuc. Să nu-l mai mărim atât”, a avut o altă opinie fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov.

Analistul politic de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, consideră însă că prezența lui Oleg Reidman este o dovadă a implicării lui Plahotniuc.

„Cred că una nu o exclude pe alta. Aș spune un argument - domnul Reidman. În 2012, după ce comuniștii au înțeles că nu vor fi alegeri anticipate, în PCRM s-a format o grupare condusă de Reidman care pleda ca partidul să se apropie de PD. Nu cred că Plahotniuc controlează, dar cred că are anumite influențe. Moscova dorește o guvernare de stânga. Plahotniuc va avea anumiți oameni și în acest bloc, și la Șor, și la unioniști. El încearcă să influențeze, dar nu mai are acel control”, a comentat analistul politic de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță.

„Atât timp cât avem oameni șantajabili nu este exclus. Este un proces natural, e vorba de două partide prorusești și antieuropene. Au văzut că a câștigat Maia sandu la alegeri și văd că e riscul mare să piardă. Consider că și comandidarul Partidului lui Usatâi, Rusia, dacă îi va spune să se alieze cu această parte, o va face”, a menționat și Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International-Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: