image
Sursa foto: afp

Turcia: Parlamentul a aprobat organizarea alegerilor anticipate în 24 iunie

Parlamentul din Turcia a aprobat propunerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a organiza alegeri prezidenţiale şi parlamentare în 24 iunie, cu aproape un an şi jumătate mai devreme decât era programat, scrie Reuters.

Parlamentarii partidului de opoziţie pro-kurd HDP au părăsit clădirea Parlamentului înainte de vot, în semn de protest. Cei rămaşi au susţinut propunerea.

Decizia vine la propunerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că a discutat cu şeful partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), Devlet Bahceli, care sugerase că alegerile ar trebui să aibă loc mai devreme, scrie news.ro.

"Evenimentele din Siria şi din alte părţi au făcut necesară grăbirea trecerii la noul sistem executiv pentru a putea lua măsuri privind viitorul ţării noastre. Am discutat despre sugestia lui Bahceli cu autorităţile relevante. Am ajuns la concluzia că ar trebui să avem o abordare pozitivă faţă de aceste alegeri anticipate”, a adăugat el.

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare erau programate pentru noiembrie 2019. În urma unui referendum de anul trecut, Turcia a decis să treacă la forma de guvernământ a unei republici prezidenţiale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: