image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Medici din prima linie: RM este în al doilea val al pandemiei, iar situația în spitale e critică

Suntem în al doilea val al pandemiei de COVID-19, personalul medical lucrează la limită, iar situația în spitale e critică. Semnalul vine din partea medicilor din prima linie. Singura soluție ce ne-ar oferi posibilitate să controlăm pandemia este vaccinarea, afirmă medicii.

„Acum iarăși sunt la limită capacitățile spitalelor de a primi și a îngriji pacienți. Personalul medical lucrează la limite fizice, inclusiv la limite fizice sunt și spațiile, dispozitivele medicale, oxigenul, electricitatea, logistica”, a declarat șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă al Institutului de Medicină Urgentă, Adrian Belâi, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Sistemul merge mai departe ca bulgărele de zăpadă, din inerție și, din păcate, noi vedem multe decese, noi vedem oameni care ar fi putut fi salvați, dar asta se întâmplă”, a menționat și Rodica Rusu Gramma, expert în legislație și management în sănătate, conferențiar la Școala de Management în Sănătate Publică.

Și mai gravă e situația în dincolo de capitală. „Haideți să nu ne ascundem după deget. Șunt contactată de foarte mulți pacienți care plâng, care cer ajutor pentru că nu ajunge oxigen, fiindcă nu sunt paturi, fiindcă, fiindcă, foarte multe situații și trebuie să recunoaștem că asta este”, afirmă Rodica Rusu Gramma.

Cât despre ce urmează și dacă vor mai fi și alte valuri de Covid în RM, Adrian Belâi a spus: „Depinde de eficiența campaniei de vaccinare. Este practic singura soluție de a controla eficient epidemia la momentul actual și de cât de bine va fi informată și convinsă populația să accepte vaccinarea.”

„Un minim necesar cel puțin pentru a proteja lucrătorii medicali și cele mai vulnerabile pături ale populației se încadrează în 20 la sută, dar asta nu va proteja întreaga populație, ceea ce necesită efort suplimentar deja susținut din partea statului”, a mai spus șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă al IMU.

Specialiștii au fost întrebați și care sunt riscurile și ce se poate întâmpla în cazul în care oamenii ezită să se vaccineze.

„Noi astăzi datorită vaccinării avem poliomielita pe care o știm numai din cărți, noi n-am văzut-o, dar erau urmări grave, copii care mureau. Din păcate, dacă se evită vaccinarea și această imunitate socială scade sub 90 de procente, se deschid porțile ca aceste boli uitate, alungate, mergând la o persoană încep cu încetul să se transmită la toți”, a declarat Rodica Rusu Gramma.

„Persoanele care au făcut boala tot trebuie să se vaccineze, deoarece imunitatea naturală este de scurtă durată și nu este protectivă. Ideea este de a vaccina în cât mai scurt timp cât mai multă populație”, a punctat și Adrian Belâi.

Vedeți mai multe declarații la acest subiect în a doua parte a emisiunii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: