image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Slusari, despre datoria curentă la gaz: „Miroase urât jocul acesta Tom și Jerry dintre Gazprom și Spânu”

Ex-deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că dacă vicepremierul Andrei Spânu a știut despre problema datoriei pentru gazele naturale consumate în luna octombrie și jumătate din noiembrie, Guvernul Republicii Moldova ar fi trebuit să soluționeze această problemă.

„Au știu cei de la guvernare despre problema datoriilor, că trebuie să fie soluționată sau n-a știut? Pe 29 octombrie domnul Spânu și-a asumat din numele Guvernului că Guvernul Republicii Moldova o să achite cumva datoriile pentru MoldovaGaz. Apare întrebarea de atunci, dacă acest angajament era prevăzut foarte clar și toți au știut de termenul de 22 noiembrie, noi cu dumneavoastră n-am știut, întrucât, contractul așa și nu a fost publicat. Dar dacă Spânu a știut despre acest lucru, de ce s-a lăsat până la ultimul moment toată această problemă? Dacă el n-a știut, atunci apare întrebarea de competența dânsului, dar eu mă gândesc că el a știut. Ce s-a gândit că o să uite Federația Rusă de aceste datorii, nu știu care a fost miza, dar miroase foarte urât. Nu știu dacă este bine jocul acesta de Tom și Jerry între GazProm și Spânu. Sunt multe întrebări cu referire la Guvern, dar eu eram absolut sigur că GazPromul nu va deconecta din prima RM, eu știu precis că era o mare problemă în cadrul negocierilor la Sankt Petersburg pentru Federația Rusă cu Transnistria și să deconecteze din start R.Moldova (Dumenezeu cu Moldova, ei nu au mare grijă de noi), dar iată acolo unde se duc două miliarde de metri cubi cu Bitcoin, cu Cuciurgan, cu Uzina Metalurgică, aici era mare problemă. Noi vedem niște mișcări neclare, netransparente, dar mai grav este, dacă aceste jocuri sunt cumva coordonate cu GazProm(...) În mod normal, dacă domnul Spânu a știut despre această problemă, de ce din 29 octombrie nu a fost transprent, să spună care este problema, să iasă public și să întrebe cum e mai bine, să achităm cu banii publici datoria istorică unui agent economic contrar regulilor concurenței sau facem un împrumut”, a declarat Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

Amintim că Gazprom a trimis o nouă notificare autorităților de la Chișinău prin care amintește că termenul de achitare a facturii pentru gazele naturale expiră astăzi, 24 noiembrie.

Precizăm că Gazprom a notificat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă astăzi nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important - plata sută la sută a plăților curente la timp.

Noutăţile partenerilor

comentarii: