image
Sursa foto: jurnal.md

Dorel Musteață și Victor Micu și-au acordat grade superioare de calificare profesională

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață și Victor Micu, și-au acordat grade superioare de calificare profesională. S-a întâmplat în cadrul ședinței CSM din 29 noiembrie, când cei doi judecători ai Curții Supreme de Justiție, împreună cu alți cinci membri ai CSM, au votat oferirea unor calificative superioare pentru șase magistrați, numărându-se și ei printre beneficiari. Ar putea fi vorba de un conflict de interese, susține șefa Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci.

La ședința CSM din 29 noiembrie, judecătorii Dorel Musteață și Victor Micu și-au votat gradul întâi de calificare profesională. Pentru această hotărâre au votat șapte membrii CSM prezenți la ședință.

Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Șefa Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, a admis că subiectul ar putea ajunge în atenția ANI, sub aspectul admiterii unui conflict de interese.

„Până la urmă, trebuie să rezultăm din definiția conflictului de interese și aspectul - ce este interesul personal. Dacă luăm ultimele modificări legislative, ar putea să fie un eventual conflict de interese, dar să nu producă careva efecte actul de constatare, în cazul în care a fost votată această hotărâre. ANI-ul lucrează în baza sesizărilor care parvin și în baza sesizărilor din oficiu”, a declarat Rodica Antoci, directorul Autorității Naționale de Integritate.

Ambii magistrați au fost apelați în timpul emisiunii pentru a comenta situația, dar a răspuns la telefon doar Victor Micu. Inițial acesta a recunoscut că nu s-a abținut în timpul votării gradelor profesionale în ședința CSM, chiar dacă în listă era și numele lui. Totuși, a insistat că nu vede vreun conflict de interese.

„Eu consider că noi nu am încălcat nimic, fiindcă nu există procedură prevăzută în asemenea situație. E clar că noi suntem Consiliul Superior al Magistraturii. Nu că ne-am acordat nouă singuri, dar asta este procedura. Nu există altfel. N-are cine acorda, altă instanță, în afară de CSM, fiindcă așa e prevăzut în legislație”, a menționat Victor Micu, membru al CSM, judecător la CSJ.

Peste aproximativ 20 de minute, Victor Micu a revenit cu un apel în cadrul emisiunii și a spus că, de fapt, el nu a votat pentru sine la acea ședință a CSM, iar șapte voturi s-ar fi adunat cu ajutorul unui membru al CSM care ar fi participat online.

Totuși, în înregistrarea ședinței CSM, din 29 noimebrie, se vede clar că atât Victor Micu, cât și Dorel Musteață, au ridicat mâna aproape concomitent în momentul în care a fost supusă votului hotărârea privind acordarea gradului de calificare celor șase magistrați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: