image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

În plin proces de fraudă bancară, Fundația „Miron Șor” și Unibank au sponsorizat concertul de 9 mai // File de istorie

9 mai 2013. La Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, Ambasada Rusiei organiza un concert spectaculos cu ocazia așa numitei zile a „Biruinței”. Pe scenă au urcat doi dintre cei mai scumpi artiști din Rusia, Iosif Cobzon și Lev Leșcenco, serviciile cărora se ridicau la zeci și chiar sute de mii de dolari, Ansamblul de cântece și dansuri al Ministerului Afacerilor Interne rus și câțiva artiști autohtoni.

Un gard din fier separa mulțimea venită să admire artiștii de cei care protestau față de concertul „propagandist" (considerau ei).

La una dintre mese, protejați de jur împrejur de bodyguarzi, aplaudau fericiți ambasadorul rus la Chișinău, Farid Muhamedșin, alături de Ilan Șor, sponsorul principal al acestui concert. Ecranele de pe scenă anunțau partenerii generali: „Fundația Miron Șor" și Unibank.

Câțiva tineri împărțeau baloane cu inscripția "Unibank" oamenilor cu panglica "Sfântului Gheorghe" prinse în piept.

La un moment dat, de masa celor doi organizatori ai concertului s-a apropiat Vladimir Voronin. A dat mâna cu ei, iar Șor s-a ridicat și i-a oferit locul.

Încercarea lui Voronin de a discuta cu ambasadorul rus s-a soldat cu eșec. Farid Muhamedșin a băgat nasul într-un caiet și l-a ignorat totalmente pe Voronin. Acesta din urmă a pus buza pe dos, s-a ridicat și a plecat, arătându-se dezamăgit de situație.

Atunci, nici protestatarii de după gard, nici cei cu panglici bicolor în piept nu știau că sistemul bancar al R. Moldova se pune pe butuci de o fraudă bancară fără precedent, Ilan Șor fiind ulterior condamnat la șapte ani de închisoare de prima instanță pentru rolul jucat în „furtul miliardului”, după care a fugit din țară.

Au urmat după aceasta multe alte concerte, cu artiști de tot soiul, plătiți la fel din banii delapidați din băncile Republicii Moldova.

concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert
concertconcert

Noutăţile partenerilor

comentarii: