image
Sursa foto: Bemol

Bemol, scrisoare către BERD despre implicarea biroului din RM în litigiul privind compania care operează Portul Giurgiulești

Compania „Bemol Retail” SRL a adresat o scrisoare deschisă președintelui interimar al BERD în care reclamă implicarea biroului local al instituției financiare internaționale în litigiul privind compania care operează Portul Internațional Giurgiulești.

„În mod surprinzător pentru noi, în ultima perioadă BERD a alocat eforturi și resurse considerabile pentru ainterveni în procesele judiciare dintre BEMOL și fostul administrator Thomas Moser (unde există o decizie a Curții Supreme a Republicii Moldova) și a cerut Curții de Apel să revizuie decizia menționată mai sus, care este definitivă și irevocabilă. (...) CEDOi în mod repetat a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea principiului menționat, iar acum cererea de revizuire a BERD riscă să determine o nouă condamnare a țării de către CEDO și plata unor sume importante de către contribuabilii moldoveni. Ne îndoim, dle Președinte, că aceasta se încadrează în mandatul public al BERD și suntem profund preocupați de modul în care BERD și-a permis să fie atrasă în acest litigiu privat”, se spune în scrisoarea adreastă președintelui BERD.

Totodată, compania petrolieră se arată indignată de declarațiile șefei oficiului local al BERD, Angela Sax, care a acuzat instanțele judecătorești din Republicii Moldova de emiterea unei hotărâri în defavoarea lui Moser, a exprimat îngrijorări cu privire la interesul economic al Băncii în portul Giurgiulești, dar și la continuarea activității portului. Totodată, șefa BERD în RM a declarat că evoluțiile recente ale litigiilor au aruncat o umbră asupra climatului investițional din Moldova, subminând încrederea în eforturile de promovare a Moldovei ca destinație pentru business.

„Nu există nici un fel de motive pentru afirmațiile de mai sus și noi, la rândul nostru, nu am contestat niciodată interesele legitime ale BERD în Port sau necesitatea funcționării stabile a acestuia ca o entitate de infrastructură vitală a economiei Republicii Moldova. Considerăm, dle Președinte, că o astfel de intervenție publică a unui oficial din cadrul BERD depășește în mod flagrant regulile democratice de lobby și prezintă riscuri de deteriorare a imaginii și intereselor financiare ale Băncii. Precum cunoaștem, companiile care operează în port au abordat până în prezent o atitudine rezonabilă și bine-chibzuită cu privire la litigiile corporative între acționarii companiei operator al portului, iar intervențiile publice ale unui oficial BERD ar putea submina funcționarea și situația financiară a portului, dăunând tuturor părților, inclusiv BERD”, se arată în scrisoare.

Potrivit Bemol, cel mai recent moment critic și alarmant este legat de tentativa de a trece prin Guvern și Parlament într-o singură zi (20 iulie 2020) într-o manieră extrem de dubioasă și netransparentă, un proiect de lege care modifică unele legi vitale pentru stat: Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, Legea privind societățile cu răspundere limitată, Codul de executare, Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

„La scurt timp după aceasta, Ambasadorul UE în Republica Moldova și-a exprimat în mod public îngrijorarea cu privire la noul proiect de lege și la modul netransparent de promovare a acestuia, iar ulterior presa a vorbit despre faptul că BERD ar fi promotorul proiectului de lege în cauză”, se mai spune în scrisoare.

„Sperăm, dle Președinte, că BERD, caorganizație internațională cu o integritate impecabilă, va rămâne întotdeauna în afara oricărei tentative de a se lăsa atrasă în promovarea intereselor private dubioase, împotriva interesului public și a ordinii de drept. Vă promitem public să Vă alertăm imediat dacă dl Moser va folosi proiectul de lege de mai sus în calitate de argument în favoarea sa în instanțele judecătorești naționale, în tentativa de a le influența, fapt care ar dezvălui imediat întreaga schemă legată de promovarea proiectului de lege de mai sus în interesele lui personale”, mai spun reprezentanții Bemol.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: