image
Sursa foto: Jurnal.md

Avertismentul lui Chicu, după o săptămână de la mitingul cu sute de oameni din Chișinău: „Presiunea pe spitale este enormă”

După o săptămână de la marșul organizat în susținerea candidatului la prezidențiale Igor Dodon, eveniment la care au participat sute de oameni, în pofida alertei de Cod roșu de pandemie în Chișinău, premierul Ion Chicu a lansat azi un mesaj în care avertizează populația despre povara grea care apasă la momentul actual sistemul de sănătate din RM. Amintim că potrivit deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică în RM sunt interzise întrunirile cu mai mult de 50 de oameni. Cu toate acestea nimeni dintre organizatorii întrunirilor mai ample din campania electorală nu au fost sancționați de forțele de ordine.

Premierul Ion Chicu avertizează într-un mesaj plasat pe pgina sa de facebook că în pofida eforturilor Organizației Mondiale a Sănătății și a întregii comunități internaționale, pandemia capătă amploare pe plan global, dar și în RM.

„Numărul de cazuri crește, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. Actualmente, suntem pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri raportat la 1 mln. populație și pe locul 13 la numărul de decese raportat la 1 mln. populație.

Deși la etapa actuală locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai avem, în căteva săptămâini sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID19”, avertizează prim-ministrul.

Ion Chicu îndeamnă cetățenii să poarte mască și să manifeste maximă atenție față de propria sănătate și a cleor din jur.

„În condițiile în care nu ne dorim și (sincer vorbind) nu putem veni cu măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației libere a cetățenilor, arsenalul de instrumente ale statului pentru a stopa răspândirea acestui virus este destul de limitat. În această situație rog cetățenii Republicii Moldova să manifeste maximă atenție și responsabilitate față de propria sănătate, dar și a semenilor din jur. E greu de respirat cu mască, știu, dar utilizând acest mijloc de protecție avem o șansă în plus de a rămîne sănătoși, de a rămâne în viață”, a scris Ion Chicu.

Amintim că ieri, Republica Moldova a înregistrat 1442 de cazuri noi de infectare, miercuri cifra s-a ridicat la 1607 persoane infectate. Astfel numărul persoanelor infectate a atins cifra de 93 961, iar cel al deceselor - de 2091 cazuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: