image
Sursa foto: facebook.com/NewtonHouse.md

Cum joaca stimulează creativitatea la copii și îi ajută să crească adulți fericiți

[Long read, dar cu siguranță merită. Atenție: cuvintele pot răni, dar au impact major.]

Cu ochii în telefon, cuplați și duși într-o mașină la grădiniță sau școală și-napoi, grăbiți în rutina zilnică de dute-vino, ambuteiaje, veșnicul „nu am timp să mă joc cu tine” sau „nu ai voie afară că sunt multe mașini și e periculos”. Dacă ești părinte, atunci acest scenariu îți este cunoscut. Probabil te-ai întrebat, cum cresc cei mai fericiți oameni din lume copii siguri pe sine și inteligenți? Cu toții vrem să știm că „ce facem e bine” și dacă nu e, cum să creștem copii liberi, independenți, mai puțin anxioși, mai rezistenți la stres, care să-și găsească vocația și să nu devină dependenți de gadgeturi sau niște roboți digitalizați.

facebook.com/NewtonHouse.mdfacebook.com/NewtonHouse.md

De ce e important să-ți ajuți copilul să se dezvolte și să crească un creator și nu un robot digitalizat?!

Ce-ar fi dacă ți-aș spune că joaca este unul din răspunsuri? Joaca liberă îi învață pe copii să fie mai puțin anxioși, să fie mai creativi și mai rezistenți. Iar rezistența s-a dovedit a fi unul dintre cei mai importanți factori care asigură succesul în viața de adult. Abilitatea de a ne ridica din nou, de a ne controla emoțiile și a face față stresului – sunt trăsături esențiale pentru a reuși în viață.

Totul începe încă din fragedă copilărie. Mulți dintre noi nu le permitem copiilor să danseze, să alerge, să cânte, să sară liberi la terenul de joacă, să se joacă în ploaie. Din motive atât de penibile: să nu spargă ceva, să nu-și murdărească hainele. Și prețul plătit pentru aceste lucruri mărunte este că distrugem o mare calitate – spiritul jocului. Chiar dacă dorința de a se juca și a descoperi lumea este complet inocentă, spiritul jocului este sufocat de timpuriu. Și treptat, acest copil interior moare. Și devine un adult rigid, care nu mai știe să râdă din toată inima, nu mai știe să se bucure de lucrurile mici ale vieții sau să depășească dificultăți.

Pe de altă parte, copii care au fost lăsați să se joace liber și au fost supuși activităților creative sunt mult mai inventivi, găsesc mai multe soluții la aceeași problemă, sunt rapizi și ageri în gândire, sunt predispuși spre gândirea globală și complexă, pentru că își folosesc întreg potențialul neurologic. Cum insuflăm asta copiilor?

Primul pas ca să dezvoltăm creativitatea la copiii preșcolari (0-6 ani) este să reducem la minim electronicele. Efectele negative ale expunerii la ecrane mai mult de 2-4 ore pe zi sunt majore asupra dezvoltării armonioase ale copiilor. În primul rând, lipsa socializării fizice, pentru că sunt în plină perioadă de învățare cognitivă și emoțională. În al doilea rând, statul cuminte în fața ecranului, cumulat cu faptul că cei mici petrec mult mai puțin timp afară, se joacă mai puțin și aleargă mai puțin, sau chiar deloc, cu alți copii, duce la sedentarism, predispoziție la depresii, anxietate și la consecințe negative asupra sănătății în viața de adult.

facebook.com/NewtonHouse.mdfacebook.com/NewtonHouse.md

Oare nu ne lipsim copii de abilitatea de a gestiona stresul, de a-și dezvolta creativitatea și imaginația dacă nu le permitem să se joace suficient?

Oamenii de știință au studiat ani de zile joaca la animale, încercând să înțeleagă scopul acesteia în evoluție. Iar una din descoperirile făcute este faptul că jocul este esențial în învățarea modului de gestionare a stresului. Cercetătorii au descoperit că atunci când animalele sunt private de partenerul de joacă într-un stadiu critic de dezvoltare, aceste animale devin adulți stresați. Reacționează exagerat la provocări, nu se descurcă în societate, devin anxioși și sunt mai predispuși la depresie.

facebook.com/NewtonHouse.mdfacebook.com/NewtonHouse.md

Vinovată în această situație este lipsa jocului. În consecință cu cât copii se joacă mai mult, cu atât vor fi capabili să gestioneze tot mai multe situații dificile și să devină mai rezistenți. Pentru că rezistența nu se cultivă prin evitarea stresului, ci prin însușirea metodelor de a-l stăpâni. Și anume rezistența poate preveni anxietatea și depresia. Lucruri pe care copilul le poate învăța încă din primii ani de viață acasă și în mediul în care crește și trăiește.

Abilitățile pe care le deprind jucându-se liber sunt inestimabile. Cu cât îi lași mai mult să-și controleze singuri joaca, folosindu-și imaginația și făcând totul singuri, cu atât vor deveni mai buni la asta. Privește puțin copiii care stau agățați de bare sau se cațără în copaci și sar de la înălțime. Ei pur și simplu testează niște situații periculoase și nimeni, în afară de ei nu știe care este doza corectă sau cum să o gestioneze. E foarte important ca ei să simtă că dețin controlul asupra situației de stres pe care o pot gestiona.

Asta-i face să simtă că au mai mult control asupra vieții lor și vor dezvolta pe viitor propria viziune. Astfel învață despre teamă, cum să o gestioneze, caută soluții și își dezvoltă considerabil creativitatea, dând frâu liber imaginației. Astfel, ei dezvoltă un sistem sănătos de gândire și rezolvare a problemelor pe tot parcursul vieții.

facebook.com/NewtonHouse.mdfacebook.com/NewtonHouse.md

Un mediu social atractiv – secretul unei dezvoltări armonioase

Pentru ca copii să devină adulți liberi, cu viziune, empatici și care au capacitatea de a vedea dincolo de aparențe trebuie să le acordăm un mediu social prielnic ca ei să practice jocul liber. Atât în condițiile casnice, cât și în curte, la grădiniță etc.

De aceea, dezvoltator NEWTON HOUSE își dorește ca fiecare copil care va crește în acest complex rezidențial să crească frumos, armonios și în siguranță. Astfel încât să se bucure de toate facilitățile pentru a-și dezvolta creativitatea și a petrece timpul liber cu sens, nu în fața ecranelor.

Din aceste considerente, s-a acordat o atenție deosebită infrastructurii copilăriei. Curțile imense din complex vor deveni un adevărat spațiu de recreere, dezvoltare și socializare pentru copiii de toate vârstele. Zonele sunt proiectat inteligent, unde copii să exploreze mediul înconjurător și să își poată folosi cu adevărat imaginația.

Noutăţile partenerilor

comentarii: