image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Dan Perciun: Pentru compensarea unei eventuale noi creșteri a tarifelor la gaze ar fi nevoie de circa 700 mil. de lei

Guvernul ar avea nevoie de circa 700 de milioane de lei pentru compensarea unei eventuale noi creșteri a tarifelor la gazele naturale, ca aceasta să nu se răsfrângă asupra populației. O declarație în acest sens a fost făcută de deputatul Dan Perciun în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Noi deja am calculat, pentru a acoperi o nouă majorare de tarif, ar fi nevoie suplimentar de circa 700 de milioane pentru următoarele trei luni de zile în așa fel încât chiar dacă se majorează prețul să menținem nivelul actual al tarifului din facturi. E una din soluții. Nu exclud că vom identifica surse pentru compensații și mai generoase”, a spus Dan Perciun.

La rândul său, fostul deputat Alexandru Slusari a declarat în cadrul emisiunii că a fost cel puțin o naivitate din partea vicepremierului Andrei Spânu să ignore cele două prevederi din contract: condițiile plății în avans și riscul deconectării în 48 de ore în cazul întârzierii cu această plată.

„Să crezi că Rusia nu va folosi mai departe această pârghie, care e adevărat nu a fost utilizată din 2006, să crezi că nu va fi aplicată această condiți era minim o naivitate. Fiecare virgulă trebuia negociată. Aceste două condiții sunt o bombă cu ceas care a fost lăsată acolo special și în fiecare lună provoacă criza energetică, provoacă problema deconectării, problema sustragerii banilor din bugetul de stat, problema pericolului creșterii tarifului și situația enervantă în care s-a pomenit societatea se datorează anume acestor două puncte. Da, există un șantaj politic din partea Rusiei, dar multe aspecte trebuiau mai bine pregătite”, a spus Alexandru Slusari.

Amintim că prețul la gaz pentru consumatorii finali s-ar putea scumpi de la 11 lei până la 14,7 lei doar dacă se va menține și în luna februarie prețul majorat de achiziție al gazului în sumă de 647 de lei. Vestea bună însă e că în primele zece zile ale lunii curente prețul la bursele europene de gaze au început să scadă. Cetățenii Republicii Moldova vor afla cu exactitate dacă se va scumpi ori nu tariful la gaz abia după data de 20 ianuarie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: