image
Sursa foto: ffu.ua

Decizia luată de Ucraina, după ce UEFA i-a cerut schimbarea echipamentului pentru EURO 2020

Ucraina "negociază" cu UEFA pentru a păstra neschimbat tricoul echipei sale naţionale, al cărui slogan a fost considerat "politic" de către organismul european, pe fondul conflictului ruso-ucrainean, a anunţat Federaţia ucraineană de fotbal, citată de AFP.

"Federaţia ucraineană de fotbal (AUF) poartă negocieri pentru păstrarea acestui slogan pe tricou, deoarece UEFA aprobase anterior ţinuta şi toate elementele sale, inclusiv sintagma 'Glorie eroilor'", a precizat serviciul de presă al federaţiei de la Kiev.

Preşedintele AUF, Andrei Pavelko, a indicat pe Facebook că a plecat "de urgenţă" la Roma, joi dimineaţă, pentru a "negocia cu reprezentanţii UEFA".

"Acest slogan a fost mult timp un salut tradiţional pentru suporterii noştri", a adăugat el.

Interpelată de protestele ruseşti, UEFA a cerut în cursul zilei de joi o modificare a tricoului ucrainean, înaintea deschiderii EURO 2020 (11 iunie - 11 iulie), considerând în cele din urmă "politică" menţiunea "Glorie eroilor" denunţată de Moscova.

"După o analiză suplimentară", acest slogan din interiorul gulerului tricoului ucrainean este "în mod clar de natură politică" şi, prin urmare "ar trebui să fie retras, în vederea meciurilor din competiţia UEFA", a precizat forul fotbalistic continental.

În schimb, UEFA a validat harta Ucrainei ce figurează pe tricou şi include Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, reamintind că aceasta corespunde graniţelor recunoscute la nivel naţional ale ţării.

De asemenea, UEFA a respins protestul rus vizând sloganul "Glorie Ucrainei", aprobat de forul european din 2018 şi care "poate fi considerat drept o frază generică şi apolitică".

Federaţia rusă de fotbal anunţase, marţi seara, că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea anexată şi sloganuri patriotice.

Tricourile prezintă forma Ucrainei şi includ Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi.

De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014.

Serviciul de presă al Federaţiei ruse de fotbal a declarat pentru AFP că "chiar şi cu modificările făcute, echipamentul selecţionatei Ucrainei rămâne politizat şi creează un precedent periculos", fără a indica ce măsuri doreşte să ia în acest caz.

Preşedinţia ucraineană a avertizat, la rândul ei, UEFA împotriva deciziilor luate sub "influenţă politică".

"Ucraina respectă" deciziile UEFA "care trebuie luate fără nicio influenţă politică şi interefenţă" a precizat preşedinţia într-un comunicat, subliniind că sloganurile contestate sunt "gravate în sufletul fiecărui ucrainean, ne unesc" şi "ne ajută" să "apărăm Ucraina noastră",

Joi, un reprezentant al producătorului echipamentului ucrainean, grupul spaniol Joma, a declarat pentru AFP că 1.500 de tricouri au fost vândute online în două zile.

Reprezentativa Ucrainei va debuta în Grupa C de la EURO 2020 pe 13 iunie, la Amsterdam, contra Olandei. Vor urma apoi meciurile cu Macedonia de Nord (17 iunie) şi Austria (21 iunie), ambele la Bucureşti.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: