image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA va înregistra astăzi un proiect de lege privind indexarea pensiilor: „Îndemnăm deputații să-l susțină”

Platforma DA a elaborat un concept de amendare a Legii privind sistemul public de pensii, astfel încât Guvernului să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%. Pentru a soluționa problema indexării pensiilor este necesară rectificarea bugetului până la 1 aprilie 2021, susține Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA.

Abordările politice corecte trebuie să genereze soluții pentru oameni și țară, din acest motiv Platforma Demnitate și Adevăr atrage atenția opiniei publice și își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situația indexării pensiilor pentru anul curent.

Conform Platformei, cadrul legal existent prevede că pensiile se indexează de două ori pe an după cum urmează la 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației în ultimul semestru al anului precedent anului indexării și la 1 octombrie, rata inflației fiind similară cu cea din primul semestru al anului în curs. Prin urmare, în cazul în care nu va fi modificată neîntârziat legislația, reieșind din cifrele oficiale ale BNS, conform cărora în semestrul doi al anului 2020 deflația ar fi constituit 0,68 %, la 1 aprilie 2021 pensiile nu vor fi indexate.

Astfel, din cei peste 686 mii de pensionari circa 475 de mii primesc pensii sub 2000 lei, bani insuficienți pentru a procura produsele alimentare de bază și medicamente și pentru a acoperi serviciile comunale. În acest context menționăm că pe parcursul anului 2020 anume prețul la produsele din coșul alimentar al pensionarilor săraci a crescut cel mai mult: de la 3,5 la 18,8 %! Ne referim aici la produse elementare precum pâinea, lactatele, zahărul, ouăle, uleiul vegetal etc”, a menționat Alexandru Slusari în cadrul unei conferințe de presă.

În această situație, Platforma DA a elaborat un concept de amendare a Legii privind sistemul public de pensii, astfel încât Guvernului să poată indexa pensiile chiar dacă inflația oficială este sub 2%, ținând cont în primul rând de creșterea prețurilor la produsele din coșul alimentar al celor mai săraci pensionari.

Deputații din fracțiunea Platformei DA au elaborat o inițiativă legislativă în acest sens și astăzi proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament. Îndemnăm toți deputații, indiferent de partidele politice reprezentate, să-l susțină.

Regretăm enorm faptul că guvernarea nu a rezolvat la timp această problemă majoră și nu a rezervat în buget suma necesară pentru o indexare reală, palpabilă pentru pensionari.

Pentru a soluționa imperativ problema indexării pensiilor este necesară rectificarea bugetului până la 1 aprilie 2021, rectificare care poate fi operată exclusiv de un executiv cu atribuții depline”, a punctat Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

comentarii: