image
Sursa foto: jurnal.md

Lista proiectelor aprobate de deputații PSRM - Șor; Deputații din opoziție au anunțat că le vor contesta

UPDATE: 18:16 Deputații au revenit în Parlament. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a propus anularea voturilor la proiectele care au fost aprobate azi cu grave abateri de procedură de deputații PSRM-Șor. Același lucru l-a propus și vicepreședintle Parlamentului Alexandru Slusari.

Propunerea deputaților din opoziție nu a fost susținută. Ca rezultat deputații PAS au anunțat că părăsesc ședința Parlamentului. O declarație similară au făcut și deputații PDM.

Deputații au mai votat în prima lectură proiectul privind modificare unor acte normative, prezentat de deputatul Partidului Șor, Marina Tauber. Este vorba de modificarea Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică.

Ulterior deputatul socialist Vlad Batrâncea, cel care a condus ședința Parlamentului, a declarat ședința închisă.

UPDATE 15:38 // Rând pe rând, mai multe proiecte controversate sunt votate de majoritatea parlamentară PSRM și platforma „Pentru Moldova” din care fac parte și deputații din Partidul Șor.

Astfel, fără dezbateri și pe fundalul protestului opoziției, au fost votate proiectul privind anularea legii antipropagandă, cel cu privire la statutul special pentru limba rusă, cel privind statutul juridic special al Găgăuziei.

De asemenea, majoritatea parlamentară a votat și trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului, proiectul de lege care a provocat astăzi proteste în fața legislativului. Comisia Juridică, controlată de socialiști, a propus votarea proiectului și în lectura a doua. „Pentru” au votat 51 de deputați.

La fel, a fost abrogată decizia prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis cu titlu oneros pentru construcția ambasadei SUA.

Moderatorul ședinței, vicespeakerul Vlad Bătrâncea a părăsit prezidiul și prezintă proiectele din fotoliul unuia dintre colegii săi. Între timp, socialiștii l-au înconjurat și nu permit deputaților din opoziție care protestează să se apropie de acesta.

A fost anunțată o nouă pauză până la ora 17:00. Între timp, Biroul Perlament al Parlamentului se va întruni într-o nouă componență care a fost votată de majoritatea parlamentară PSRM-Șor. Astfel, deputatul Sergiu Sârbu s-a ales cu un fotoliu de membru al Biroului permanent.

UPDATE 15:10 // Ședința Parlamentului continuă cu altercații, iar opoziția scandează „Hoții” și „Rușine”.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrâncea, care moderează ședința în locul Zinaidei Greceanâi, a supus votului și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.

„Nu aveți decât să mergeți cu moțiunea de cenzură și să dați jos acest Guvern. Peste zece zile, urmează să venim cu lectura a doua”, a spus Bătrâncea.

UPDATE 13:43 // Opoziția a blocat și prezidiul Parlamentului după ce vicespeakerul Vlad Bătrâncea a spus votului pentru prima lectură politica fiscală pentru 2021, fără să fie organizate dezbateri. Sunt altercații între deputați. Legislatorii din opoziție scandează „Rușine” și „Afară”.

UPDATE 13:38 // În condițiile în care opoziția a blocat tribuna centrală a Parlamentului, politica bugetar fiscală și vamală pentru 2021 a fost votată fără dezbateri în doar câteva secunde. La fel a trecut și bugetul de stat pentru 2021.

„Dincolo de jocurile politice, avem obligația de a audia Guvernul și de a examina proiectele privind politica bugetar-fiscală, bugetul pentru 2021, apoi vom anunța o pauză”, a spus socialistul Vlad Bătrâncea.

UPDATE 12:14 // Altercații în plenul Parlamentului. Opoziția a scandat „Rușine” și „Anticipate”, după ce ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a început să prezinte proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021.

Platforma DA și PAS insistă ca ședința să fie închisă, iar Biroul Permanent să se întrunească pentru a scoate din agendă mai multe proiecte controversate. A fost anunțată o nouă pauză de o oră.

UPDATE 12:08 // Ședința Parlamentului a fost reluată, iar opoziția refuză să deblocheze tribuna centrală.

„Reieșind din situația din Parlament, din aceste poziții diferite, emoții, venim cu propunerea. Acum în sală se află ministrul Finanțelor. Avem trei bugete și politica bugetar-fiscală. Aprobăm aceste proiecte, apoi anunțăm pauza, se întrunește Biroul Permanent și decide”, a propus socialistul Vlad Bătrâncea.

„Așa cum voi alianța PSRM-Șor ați trișat, nu acceptăm această minciună. Soluția e simplă, ședința se închide, iar Biroul Permanent să se întrunească la ora 15:00. În rest, sunt minciuni pe care vreți să ni le serviți”, a spus liderul fracțiunii PAS Igor Grosu.

________

Fracțiunile de opoziție Platforma DA și PAS au blocat tribuna centrală a Parlamentului, după ce mai multe proiecte controversate au fost păstrate pe ordinea de zi, cu votul PSRM și a platformei Pentru Moldova.

Deputații din opoziție au ieșit la tribuna centrală în momentul în care președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, a anunțat că se trece la examinarea proiectelor.

„Las colegii noștri să protesteze, iar eu anunț o pauză de 30 de minute”, a spus Greceanâi.

Precizăm că, în acest moment, în fața Parlamentului se protestează la îndemnul președintelui ales, Maia Sandu, față de controversatul proiect privind trecerea SIS-ului de sub controlul președintelui.

protestprotest
protestprotest
Ședința plenară din 3 decembrie 2020

Ședința plenară din 3 decembrie 2020. Ordinea de zi - https://bit.ly/37t9qNo Publicată de Jurnal.md pe Miercuri, 2 decembrie 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: