image
Sursa foto: Jurnal.md

EXPERȚI: Regimul aduce la CC oameni devotați PD-ului; Gurin și Reșetnicov, numiți cu încălcarea flagrantă a legii

Prin numirea fostului procuror general Corneliu Gurin și a deputatului PD Artur Reșetnicov în funcția de judecător la Curtea Constituțională, regimul de la guvernare aduce la CC persoane devodate Partidului Democrat. Opinia a fost expusă de către experții invitați aseară la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Experții spun că ultimele două numiri la Curtea Constituțională s-au făcut prin încălcarea flagrantă a legii.

„Regimul încearcă să-și suplinească Curtea Constituțională cu membri devodați Partidului Democrat. Totul are loc cu încălcarea flagrantă a legii. Nu mai putem vorbi cel puțin de o aparență a respectării legilor la numirea acestor persoane în rândul judecătorilor CC. Au fost încălcate flagrant toate prevederile legale. Nu putem vorbi despre faptul că domnul Gurin și domnul Reșetnicov își ocupă funcțiile în mod legal”, a declarat fosta judecătoare Domnica Manole.

Despre vacanța funcției de judecător la CC s-a aflat abia marți, odată cu plasarea anunțului pe pagina Consiliului Superior al Magistraturii despre numirea lui Corneliu Gurin, a remarcat Domnica Manole.

„Despre demisia lui Dolea noi nu am știut. Această chestiune nu a fost plasată în ordinea de zi a ședinței CSM, așa cum obligă legea. De ce atâta grabă când legislația prevede 15 zile pentru a orgaiza concurs și a da posibilitatea celor care întrunesc condițiile să depună dosarul. De ce domnul Gurin s-a numit pe ascuns în această funcție? Eu consider că domnul Gurin, dacă ține la onoarea lui, nu trebuie să accepte funcția”, a s spus fosta magistrată.

La rândul său, juristul Pavel Midrigan consideră că în ultimii 7 - 8 ani, Curtea Constituțională a avut un șir de hotărâri destul de controversate din punct de vedere juridic.

„Citim aceeași lege, aceeași Constituție, dar noi, juriștii, vedeam niște hotărâri care nici pe departe nu intră în cadrul constituțional. Acum Curtea și-a asumat asemenea împuterniciri că poate spune despre orice lege că e neconstituțională. S-a monopolizat voința poporului. Este o realitate că politicul are o influență mult mai mare decât în toți anii de când avem proclamată independența Republicii Moldova”, a spus Pavel Midrigan.

Comentatorul politic Alexandr Petcov este de părere că cei care dețin în prezent puterea în Republica Moldova au discreditat în întregime Curtea Constituțională.

„Prin aceste numiri, ei trezesc un sentiment de groază și profund dezgust față de ce se întâmplă în stat în genere. În preajma alegerilor, în clanul lui Plahotniuc cei mai devotați au rămas transfugii. Ambii judecători numiți nu au în palmaresul personal ceea ce ar trebui să aibă orice judecător la Curtea Constituțională nu doar prin lege, dar și printr-o cutumă”, spune Alexandr Petcov.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: