„Și-a permis să șantajeze fiecare locuitor al Republicii Moldova, precum și să amenințe judecătorii Curții Constituționale și opoziția parlamentară. Aceste acțiuni cad sub incidența codului penal”, a spus Andrian Candu.

Deputatul Sergiu Sârbu a precizat că Procuratura Generală urmează să dea o calificare juridică acțiunilor președintelui Parlamentului și președintelui Republicii Moldova, care trebuie trași la răspundere pentru abuzurile comise.

Totodată, Grupul Pro Moldova a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională pentru interpretarea unor proceduri parlamentare în cazul votării legii bugetului.

„L-am văzut pe premierul Chicu fiind foarte agitat și am văzut și îngrijorarea președintelui Dodon legată de legea bugetului și de tot ce presupune plățile bugetare. Este o minciună că acordul cu Rusia și FMI sunt pentru plata salariilor sau pensiilor. Vom ataca unele proceduri de aprobare legate de legea bugetului. Am sesizat CC doar pentru interpretare a unor proceduri parlamentare. Nu vom contesta legea Bugetului. Îi rugăm să se liniștească. Nu avem nicio intenție să anulăm bugetul sau să punem în pericol finanțele publice. Credem că nu au venit cu nicio măsură de susținere pentru populație și oamenii de afaceri. Nu vom ataca legea, ca să nu ne învinuiască pe noi că din cauza noastră nu pot plăti salariile și pensiile. Dar să vedem cum o să se descurce, cu siguranță o vor da în bară”, a mai spus Candu.

Amintim că primele figuri în stat, premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon, au declarat că dacă creditul rusesc va fi blocat de către Curtea Consttuțională, din luna iunie nu se vor achita pensii și salarii. Chicu a anunțat acest lucru în ședința plenară a Parlamentului de joi, 23 aprilie. Ulterior, Igor Dodon a amenințat judecătorii CC ca să nu anuleze creditul de la ruși, astfel populația vă rămâne fără surse de existență.