image
Sursa foto: Facebook / Forseti Íslands

Președintele Islandei, învestit pentru un nou mandat: Cum s-a desfășurat ceremonia, din cauza pandemiei

Preşedintele islandez Gudni Johannesson, reales pentru al doilea mandat, a fost învestit sâmbătă în cadrul unei ceremonii adaptate la restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Ceremonia organizată în parlamentul de la Reykjavik a avut loc în prezenţa a doar 30 de invitaţi, printre care foşti şefi de stat, familia apropiată şi premierul Katrin Jakobsdottir.

Strângerile de mână au fost interzise, iar obişnuita slujbă, care avea loc în astfel de ocazii în catedrala capitalei islandeze, fost anulată.

Islandezii au primit instrucţiuni să nu se adune în faţa clădirii parlamentului de această dată pentru a-l felicita pe Gudni Johannesson pentru obţinerea unui nou mandat de preşedinte.

La sfârşitul lunii iunie, Johannesson a obţinut un al doilea mandat cu o victorie clară, peste 92% din voturi, în faţa singurului contracandidat, Gudmundur Franklin Jonsson.

Actualul preşedinte, ales pentru primul mandat în 2016, se bucură de multă popularitate în rândul populaţiei.

În Islanda, ceremonia de învestire a preşedinţilor este organizată, în mod tradiţional, pe 1 august.

În Islanda nu există o limită constituţională a numărului mandatelor prezidenţiale. Predecesorul lui Johannesson, conservatorul Olafur Grimmson, a fost preşedinte al Islandei timp de cinci mandate, între 1996 şi 2016.

Noutăţile partenerilor

comentarii: