„A fost un conflict armat pe Nistru care, din păcate, a dus la pierderi umane. A fost declanșat cunoaștem foarte bine de cine... de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană”, a declarat astăzi Ciocoi.

În opinia ministrului de Externe, armata rusă a intervenit „pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară”.

„Ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de est a Republicii Moldova a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Că între timp sau până la acel moment, și avem semnale că aripa militantă a separatiștilor a fost probabil aprovizionată cu armament din depozitele Armatei a 14-a e un alt punct de discuție. Dar, factologic, armata Federației Ruse a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sânge. La momentul destrămării URSS, armata respectivă deja se afla pe teritoriul RM. Se purtau negocieri pentru evacuarea trupelor. Să nu fi fost confruntarea armată pe Nistru, credeți-mă că pleca ceea ce rămăsese din fosta Armată a 14-a”, a menționat Ciocoi.

Anterior și fostul ministrul de Externe, Nicu Popescu, a folosit sintagma „război civil” în privința conflictului de pe Nistru. Ulterior Popescu a declarat că regretă faptul că a folosit această sintagmă. „Știm cu toții că Armata Rusă a întreprins acțiuni militare ostile intereselor Chișinăului”, a menționat atunci Popescu.