image
Sursa foto: cleanenergywire.org

O grevă declanșată de salariații din sectorul gazelor naturale din Norvegia pune în pericol aprovizionarea Europei

Pe fondul unor piețe energetice tensionate, Norvegia ar putea fi nevoită să reducă exporturile de gaze cu până la 60% în acest weekend din cauza unei greve pe motive salariale, au avertizat patronatele din industria petrolieră.

De când livrările de gaze rusești au scăzut ca urmare a războiului din Ucraina, Norvegia a devenit principala sursă de gaze a Europei.

„Exporturile norvegiene reprezintă un sfert din energia Europei, iar Europa este în întregime dependentă de livrările norvegiene, în condițiile în care reducerile de aprovizionare din Rusia au făcut ca piața să fie foarte tensionată în ceea ce privește gazele”, spune Norsk Olje & Gass. „O prelungire a grevei, care ar intra în vigoare sâmbătă, ar fi foarte dăunătoare și gravă atât pentru Europa, cât și pentru Norvegia”, a avertizat organizația, citată de Le Monde și G4Media.ro.

Greva, care a început astăziși care a oprit deja trei câmpuri mici de petrol și gaze din Marea Nordului, ar putea întrerupe „aproape 60%” din exporturile de gaze ale Norvegiei și peste 340.000 de barili de țiței dacă sindicatul își va pune în aplicare amenințarea de a extinde conflictul”, a declarat acesta.

„O grevă de o asemenea amploare pune probleme uriașe pentru țările care depind în totalitate de umplerea depozitelor de gaze înainte de toamnă și iarnă”, notează Norsk Olje & Gass.

Noutăţile partenerilor

comentarii: