image
Sursa foto: universul.net

Cum se justifică Rusia în ce privește lipsa unei anchete în cazul Navalnâi: „Mijloacele sunt limitate”

Autoritățile ruse spun că mijloacele lor de anchetă în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnâi sunt „limitate” și îi acuză pe susținătorii opozantului rus că ar fi sustras indicii legate de otrăvire în ziua în care a avut loc incidentul, scrie AFP, citat de Agerpres.

Kremlinul a transmis, vineri, că Rusia are mijloace „limitate” de anchetă în cazul lui Alexei Navalnâi. Autoritățile ruse îi acuză pe susținătorii lui Navalnâi că au sustras indicii legate de otrăvirea sa: „Din păcate, suntem limitaţi în capacitatea noastră de a desfăşura vreo anchetă. Şi asta pentru că se dovedeşte că au fost obiecte lichidate, scoase din ţară şi că nu putem lua cunoştinţă de analizele efectuate în Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

Cu o zi în urmă, susţinătorii lui Navalnâi au publicat o înregistrare video în care explică faptul că urme de la agentul neurotoxic de tip Noviciok identificat în Germania ca otrava folosită împotriva opozantului au fost depistate într-o sticlă pe care ei au găsit-o în camera sa de hotel, în ziua incidentului, la sfârşitul lunii august, la Tomsk, în Siberia. Ei au explicat că au luat această sticlă şi alte indicii şi le-au dus în Germania, unde a fost spitalizat adversarul Kremlinului, deoarece erau convinşi că autorităţile ruse nu vor face o anchetă.

„Dacă sticla există cu adevărat, de ce a fost luată? Poate pentru că există oameni care nu vor să aibă loc o anchetă? Singurul lucru care va permite să se facă lumină asupra acestor evenimente este un schimb de informaţii, de prelevări biologice, de indicii şi o muncă în comun dacă va fi nevoie”, a spus Peskov.

De la 20 august şi îmbolnăvirea în Rusia a lui Navalnâi într-un avion, Moscova spune că nu are niciun indiciu că ar fi fost comisă o crimă şi, prin urmare, nu a deschis o anchetă, în ciuda apelurilor în acest sens şi a ameninţărilor cu sancţiuni din partea statelor europene. Medicii ruşi care l-au îngrijit pe opozant înainte de transferul său în Germania au precizat că au efectuat toate analizele necesare, fără a detecta cel mai mic agent toxic.

Kremlinul reproşează Germaniei că refuză să transfere datele de laborator care indică prezenţa agentului neurotoxic de tip Noviciok, în contextul în care Berlinul le-a transmis Franţei şi Suediei, unde a fost de asemenea identificată aceeaşi otravă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: