image
Sursa foto: provincial.md

Prognozele pentru recoltele de grâu ale principalilor producători din Uniunea Europeană au înregistrat scăderi semnificative

Prognozele pentru recoltele de grâu ale principalilor producători din Uniunea Europeană s-au înrăutăţit, ceea ce reduce perspectivele de export în sezonul care începe luna viitoare, informează Bloomberg.

Recolta de grâu a Franţei, cel mai mare producător de grâu al blocului comunitar, este estimată la 30,3 milioane tone în acest an, în scădere cu peste 20% comparativ cu cea din 2019, a anunţat joi Comisia Europeană, scrie Agerpres.

Recolta României este prognozată la 10% sub media din ultimii cinci ani, iar cea a Germaniei va scădea şi ea.

Cultivatorii de grâu din Europa s-au confruntat cu un sezon meteo agitat, care a început cu o toamnă ploioasă ce a afectat însămânţările şi o primăvară secetoasă, care a redus randamentele la hectar. În acest condiţii, Comisia Europeană estimează că exporturile de grâu ale UE în sezonul următor ar putea să scadă cu peste 25% comparativ cu 2019, până la 25 milioane de tone.

Totuşi, lunile mai şi iunie ploioase ar putea ajuta la stabilizarea condiţiilor, susţine asociaţia fermierilor germani DBV într-un raport publicat joi. Recoltatul tocmai a început în blocul comunitar, iar cea mai mare parte a culturii urmează să fie strânsă în luna iulie.

Pe de altă parte, îmbunătăţirea perspectivelor privind recoltele de grâu în alţi mari exportatori, precum Rusia, au ajutat la ţinerea sub control a preţurilor, iar recoltele globale consistente de porumb şi orz ar putea compensa o parte din lipsuri. La bursa de la Paris, cotaţiile futures la grâul de panificaţie sunt mai mici decât în urmă cu un an însă este neclar cum anume va influenţa pandemia de coronavirus comerţul cu grâu.

„Activitatea pe scena internaţională rămâne slabă iar exportatorii aşteaptă cu nerăbdare licitaţiile, în contextul unor incertitudini sporit cu privire la evoluţia cererii" susţine firma franceză de consultanţă Agritel.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: