image
Sursa foto: gov.md

UE a investit enorm în reforma poliției; Promo-LEX solicită deputaților să nu voteze revenirea la grade militare în MAI

Asociația Promo-LEX a solicitat ieri, 25 martie, Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului să examineze cu atenție constatările și recomandările cu privire la proiectul de Lege nr. 511, ce prevede revenirea la grade militare în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit Promo Lex atribuirea gradelor militare unei structuri de poliție civilă este lipsită de logică și utilitate. „Demilitarizarea” poliției și delimitarea statutului de polițist de cel al altor categorii de funcționari a fost unul dintre obiectivele stabilite în Concepția de reformare a Ministerului Afacerilor Interne. Deși formal aspectul “demilitarizării” a fost soluționat prin acordarea calității de funcționari publici personalului cu statut special din cadrul MAI, totuși, urmau a fi realizate și alte măsuri care să asigure transformarea efectivă, de durată a activității Poliției. Astfel, modelul polițienesc de tip civil presupune înțelegerea și asumarea faptului că ordinea și securitatea reprezintă un serviciu public în beneficiul comunității.

„Problematica demilitarizării este menționată în mai multe documente strategice, inclusiv  în Strategia de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020. Menționăm că, implementarea acestei strategii a fost posibilă grație suportului generos oferit de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, în special datorită suportului bugetar pentru reforma Poliției alocat de Uniunea Europeană în valoare de cca. 51 mln. Euro. În condițiile în care autoritățile Republicii Moldova denotă lipsa de consecvență în măsurile promovate în acest domeniu iar utilitatea practică a proiectului de lege votat în prima lectura este una îndoielnică, atragem atenția Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Interne și Președinției asupra riscului pierderii încrederii partenerilor de dezvoltare și a suportului financiar acordat pentru realizarea reformelor reale în domeniul respectiv”, se arată în comunicatul emis de Promo Lex.

Reprezentanții Asociației evidențiază că prin revenirea la vechile denumiri de grade speciale care ar corespunde celor militare, vor fi create, de fapt, și mai multe confuzii și neclarități, în deosebi în raport cu gradele speciale ale subofițerilor.

În concluzie, analizând proiectul de lege nr. 511 din 10.12.2020 Asociația Promo-LEX constată că, aprobarea  acestuia în lectura a doua ar fi defectuoasă pentru sistemul Ministerului Afacerilor Interne.

Promo-LEX recomandă autorilor retragerea proiectului de lege de la examinare, sau după caz, Parlamentului Republicii Moldova respingerea votării acestuia în lectura a doua. „În cazul votării în lectura a II-a a respectivului proiect de lege, recomandăm Președintelui Republicii Moldova, în baza art. 93 alin. (2) Constituția Republicii Moldova să nu promulge legea dată și să o trimită Parlamentului la reexaminare”, se mai arată în comunicatul instituției.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: