image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

„Asta-i „debilism”! Asta e incompetență și corupție”: Usatâi, acuzații pentru Energocom privind achiziția gazului // VIDEO

Subiectul achizițitiei gazelor și activitatea Energocom pe acest segment este în continuare unul care figurează în dezbaterile publice. Unii actori au ajuns chiar să dezvăluie scheme cu iz de corupție care s-ar fi întâmplat în spatele ușilor închise. De exemplu, compania de stat este acuzată de „incompetență și corupție” din cauza că a achiziționat în avans volume prea mari de gaze în ianuarie, când prețul de piața depășea 1000 de dolari, nu a asigurat contractul de achiziție a gazelor și a introdus la devamare și cheltuielile de transport a gazelor pe tot teritoriul RM. Acuzațiile îi aparțin lui Renato Usatâi și au fost făcute în studioul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Liderul Partidului Nostru s-a arătat nemulțumit de faptul că actuala conducere a Republicii Moldova a achiziționat volume enorme de gaz în avans, pentru un termen de timp mult prea extins, achitând în decembrie-ianuarie circa 1000 de dolari pentru mia de metri cubi la prețul de piață de atunci, în timp ce astăzi se livrează gaz, când prețul de piață este deja sub 300 de dolari, din banii plătiți în ianuarie.

„Pretenția mea către Energocom și guvernare: când tot globul pământesc, companii mari și mici din Austria, Olanda, Germania, România, cumpărau un volum mic de gaze, pentru o săptămână sau două, iar maxim cine își putea permite pentru o lună era Germania, stat mare, care nu are problemele cu banii pe care le avem; ai noștri au „tuflit” sute de milioane de euro. Deci, Republica Moldova transfera către compania terță ERU (Energy Resources of Ukraine) în avans bani publici - 4 miliarde de lei, 200 de milioane de euro, în decembrie-ianuarie, în contextul în care gazul deja la sfârșit de ianuarie era 600-700 de euro, ajungând apoi la 300 de euro în ziua de azi. Dacă noi am dat banii în decembrie și ianurie, atunci această companie, cu cât mai mult ne apropiem de vară, câștigă și peste 200% din banii cetățenilor, pentru că astăzi gazul nu se mai vinde cu 15-16 lei, dar se găsește și la preț de sub 6 lei”, a declarat Usatîi.

Un alt motiv pentru care Usatâi acuză compania Energocom de „corupție și incompetență” este asigurarea contractului privind achiziția și livrarea gazelor, pe care Energocom nu a făcut-o și care este un fapt inadmisibil atunci când în joc sunt bani publici.

„Am mai aflat încă un lucru. Acești ai noștri specialiști de oameni buni care au umplut și Guvernul, și Parlamentul, și Energocomul, nu au făcut un contract de asigurare pentru a se asigura de scăderi și ridicări de preț. Când tu faci achiziții cu bani publici, tu nu ai dreptul să nu faci asigurări. Asta este și incompetență și corupție. Asta nici nu-i „biznes po moldavski”, a adăugat acesta.

Renato Usatâi a continuat să critice activitatea Energocom, dezvăluind încă o schemă al cărei scop pare a fi potrivit lui de a mai „umbla o dată în buzunarele cetățenilor”.

„Vă mai spun cum Energocomul s-a mai băgat încă o dată, „na vseakii sluceai”, în buzunarul omului. Avem, deci, valoarea facturată și valoare la vamă și doar Energocomul este unica companie de pe piața moldovenească care a introdus la vamă, adică la devamare, și cheltuielile pe care o să le aibă la transportarea gazelor pe tot teritoriul Republicii Moldova. Asta-i „debilism”!”, a conchis politicianul.

Întrebat fiind de unde a obținut, totuși, datele prezentate în studioul emisiunii, prin care incriminează companiei de stat Energocom și guvernării scheme ilegale în procesul de achiziție a gazelor iarna trecută, Usatâi a ezitat să răspundă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: