image
Sursa foto: theguardian.com

Sistemul medical din Cuba este în pragul colapsului din cauza variantei Delta; Oamenii mor pe coridoarele spitalelor

Cuba aduce înapoi în țară zeci de medici care lucrează în străinătate și transformă hoteluri în centre izolare și în spitale. Se încearcă disperat de a ține în frâu un nou val mortal al pandemiei, alimentat puternic de circulația variantei Delta.

Cuba, care a reușit să țină în frâu pandemia pe parcursul anului trecut, se confruntă acum cu una dintre cele mai dure epidemii din lume, alimentată în principal de circulația variantei Delta, extrem de contagioasă.

Datele statistice arată că media săptămânală a cazurilor de Covid a crescut de opt ori pe parcursul a două luni, incidența fiind de 5.639 de cazuri la un milion de oameni, de zece ori media la nivel global.

De asemenea, media săptămânală a deceselor confirmate a ajuns la 52 pentru fiecare milion de locuitori, de șase ori mai mare decât media globală, deși numărul real ar putea fi chiar mai mare, în situația în care multe cazuri nu sunt raportate.

Noul val al pandemiei din Cuba vine în contextul celei mai grele crize economice din ultimele decenii, alimentată inclusiv de embargoul SUA, și care a dus la lipsa medicamentelor și la cozi lungi pentru bunuri esențiale și medicamente. În acest context, impunerea de măsuri restrictive este foarte dificilă.

Am văzut oameni stând la cozi și timp de 20 de ore, oameni murind pe coridoarele spitalelor”, scrie, pe Facebook, Ana Iris Diaz, profesoară la Universitatea din Santa Clara și „revoluționară” autointitulată.

Am văzut o femeie bătrână murind după mai multe ore de așteptare și după patru zile fără un test antigenic sau PCR. Mai simplu, am văzut ceea ce am crezut că nu voi vedea niciodată – colapsul sistemului nostru sanitar”, a adăugat ea.

În regiunea Guantanamo, din estul țării, artistul Daniel Ross spune că un prieten de-al său de 30 de ani a murit după ce s-a îmbolnăvit de Covid din cauza lipsei de medicamente și de oxigen la spitalele din Cuba, scrie Digi24.ro

Aici, combatem Covid-19 cu azitromicină, un medicament care costă 16 pesos (n. red. – 57 de eurocenți) în farmacii dar care este de negăsit în acest moment”, a spus el, adăugând că prețul a crescut până la 3600 de pesos (n. red. - aproximativ 128 de euro) pe piața neagră.

În Guantanamo situația este atât de gravă încât unul dintre incineratoarele din provincie s-a defectat din cauza folosirii intensive. Autoritățile au adus unul nou recent, însă nu sunt suficiente dricuri pentru a transporta cadavrele, așa că morții sunt transportați  cu ajutorul mașinilor aflate în proprietatea instituțiilor de stat.

Până acum, doar un sfert din populația de 11.2 milioane a Cubei a fost vaccinată. Cuba folosește vaccinuri dezvoltate și produse locale, iar autoritățile spun că acestea au o eficacitate de 90%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: