image
Sursa foto: 123rf.com

Vânătoarea în Pădurea Domnească, unde acum 7 ani a fost omorât omul de afaceri Sorin Paciu, PERMISĂ de Guvernul Chicu // DOC

La șapte ani de la cumplita tragedie din „Pădurea Domnească”, unde omul de afaceri Sorin Paciu a fost împușcat mortal în timpul unei partide de vânătoare, Guvernul permite din nou vânătoarea de mistreți, vulpi și șacali în rezervația naturală.

O hotârâre de guvern cu privire la efectuarea vânătorii de sezon pentru 2019 - 2020, aprobată ieri de Guvern, prevede că vânatul de animale va fi permis în cinci rezervații naturale - „Pădurea Domnească”, „Pădurea Hârbovăț”, „Codrii”, „Plaiul Fagului” și „Prutul de Jos”.

Potrivit hotărârii Guvernului, procedura este necesară atât pentru a igieniza ariile protejate, dar și a prevenirii pestei porcine.

„Proiectul a fost elaborat în vederea necesităţii reglementării efectivelor de mistreţ în ariile naturale protejate de stat din fondul forestier, care este condiţionat de suprapopularea acestor teritorii, precum şi de extragere a dăunătorilor vânatului (vulpi - purtători de rabie; şacali - care este o specie invazivă declarată la nivel european). Menţinerea populaţiilor de mistreţ într-o structură optimă ar reduce riscul distrugerii suprafeţelor regenerate natural, culturilor agricole limitrofe teritoriilor fondului forestier a ariilor naturale protejate de stat, inclusiv va contribui la conservarea şi chiar la îmbunătăţirea populaţiilor de vânat”, se spune în proiectul de hotârâre.

Totodată, s-au luat în considerație relatările Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor despre situația epizootică în țară la pesta porcină, luând în considerație faptul că anume mistreții sunt animalele care difuzează această boală. Prin completarea hotărârii Guvernului, se prevede recoltarea în perioada sezonului de vânătoare 2019-2020 a 127 exemplare de mistreți, 117 vulpi și 9 șacali din fondul forestier al ariilor naturale protejate de stat.

„Efectuarea reglementării numerice prin împușcare, conform hotărârii de Guvern, se face în exclusivitate de către gestionarii fondului forestier de pe teritoriul ariilor protejate sub supravegherea Inspectoratului de Protecție a Mediului. Este de fapt un proiect de igienă a ariilor protejate și de prevenire a pestei porcine africane”, a precizat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: