image
Sursa foto: jurnal.md

Deputat: „Ei sunt gata să bage RM în faliment doar că să facă pe plac stăpânului culiocului”

PAS: „Cel mai grav lucru pe care noi l-am descoperit este că Guvernul propune ca deputații și alți angajați ai Parlamentului să poată primi sporuri salariale mai mari decât medicii, profesorii sau angajații din mediul Apărării.”

Ieri, 1 iulie Guvernul și-a asumat pe proprie răspundere mai multe proiecte de legi prin care salariile mai multor angajați bugetari vor fi majorate. Deputații PAS critică acest angajament al Guvernului menționând că este neconstituțional și încalcă hotărârile Curții Constituționale. Mai mult Guvernul Chicu prin aceste proiecte de lege asumate pe proprie răspundere nu susține nicidecum populația, dar anumite interese a lui Igor Dodon și a PSRM-ului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing.

Igor Grosu îi amintește lui Igor Dodon și Guvernului tehnocrat că RM este una parlamentară și Parlamentul nu poate fi deconectat la bunul plac și atunci când dorește președintele.

Motivul principal este maniera în care Dodon și partidul lui încearcă să facă din Parlament o instituție nefuncțională sub paravanul luptei cu COVID-ul, dragostei față de oameni ș.a. Așa cum ați aflat dvs așa am aflat și noi, guvernul ieri și-a asumat cele trei legi fără a veni în Parlament, fără a parcurge niște proceduri legale, democratice, fără a discuta aceste lucrui, deoarece avem și noi niște propuneri.

Îi declar lui Dodon, partidului său și premierului RM este una parlamentară și Parlamentul nu poate fi deconectat la bunul plac și atunci când dorește Igor Dodon. Noi suntem aleși de cetățeni, aceste legi care sunt foarte importante care țin de bunăstarea cetățenilor din RM să le studiem, să le îmbunătățim și într-un final să le votăm. Drept dovadă a fost ședința precedentă a Parlamnetului în care foarte multe proiecte de legi care au venit de la Guvern, de la deputații din opoziție, noi le-am votat și am demonstrat că suntem de bună credință, dar ceea ce încearcă să facă astăzi Dodon și partidul său este un element de uzurpare de putere în stat și reducere la tăcere a Parlamentului”, a menționat Grosu.

„Pentru angajații Parlamentului au aprobat sporuri salariale de 40 %, pentru personalul medical 30% , pentru cei din domeniul Apărării 20% și pentru cei din domeniul învățământului 10%”

Radu Marian a declarat că prin asumarea pe proprie răspundere a mai multor proiecte de către Guvenul Chicu, efectuate ieri, acesta va crește și mai mult deficitul bugetar, cu o sumă enormă de 17, 5 miliarde de lei. Astfel PAS a boicotat astăzi ședința Parlamentului din motiv că nu-și dorește să se întâmple un abuz de pe urma căruia vor avea de suferit cetățenii RM. La fel PAS menționează că sunt gata să voteze orice proiect de lege care este în beneficiul cetățeanului și îndeamnă Guvernul să vină în Parlament cu acea rectificare prin procedură clasică și să găsească un consens pentru a asigura majorările realmente necesare pentru societate.

Noi am analizat modificările la bugetul de stat pe care vrea să le facă acest Guvern și pot să vă zic că am descoperit lucruri foarte grave. Acest Guvern nu se împrumută ca să susțină poporul, să majoreze salariile, alocațiile, ei nu fac toate astea, ei încearcă să reducă la tăcere Parlamentul ca să nu ajungă la cetățenii creșterile ascunse și schemele pe care vor să le facă atunci când anunță contracte de construcția drumurilor.

Cel mai grav lucru pe care noi l-am descoperit este că ei propun ca deputații și alți angajați ai Parlamentului să poată primi sporuri salariale mai mari decât medicii, profesorii sau angajații din mediul Apărării .

De exemplu pentru angajații Parlamentului au aprobat sporuri salariale de 40 %, pentru personalul medical 30% , pentru cei din domeniul Apărării 20% și pentru cei din domeniul învățământului 10%. Asta au încercat să ascundă.

Să ne uităm la buget, cum vor fi cheltuiți acei 80 de miliarde de lei, nu am văzut niciun program.

Sub paravanul unor majorări minore, Guvernul nu prioritizează în niciun fel cheltuielile autorităților publice, din nou se cheltuie irațional în plină criză pentru clădiri, pentru reparații, pentru drumurile electorale a lui Dodon

Se crește bugetul la Consiliul Audiovizualului, la Consiliul Concurenței și iată asta se numește grija pentru cetățean pe care o vede Igor Dodon. Și din nou finanțarea este pur și simplu imaginară, ei au lăsat în acest buget creditul din Rusia, au lăsat finanțarea din partea UE, chiar dacă e clar pentru toată lumea că acești bani nu vor veni. Mai mult decât atât Guvernul planifică să mai împrumute încă 3 miliarde de lei de la băncile interne din RM astfel că suma ajunge la 6 miliarde de lei împrumutați, pentru cheltuilei nejustificate.

Ei sunt gata să bage RM în faliment doar că să facă pe plac stăpânului culiocului”, a punctat Marian.

„Greceanâi, Dodon, dacă au de gând să semneze o lege care nu este prezentată în plenul Parlementului sunt pasibili de răspundere penală”

Sergiu Litvinenco susține că în cazul în care președintele Parlamentului și Igor Dodon vor semna proiectele de lege votate ieri de către Guvern, care nu au fost prezentate în plenul legislativului, PAS va face denunț penal pe seama acestora.

Ieri, imediat ce am văzut că Guvernul își asumă răspunderea, am trimis mesajul foarte clar că în lumina hotărârii Curții Constituționale anterioare atunci când Guvernul a încercat să-și asume răspunderea pe pachetul de legi care urmau să susțină businessul și cetățenii în cadrul unei ședințe fără cvorum o astfel de angajare fără răspundere este neconstituțională.

Vreau să transmit un mesaj, nu știu care sunt planurile lui Chicu dacă are de gând să meargă mai departe, doamna Greceanâi, domnu Dodon, dacă au de gând să semneze o lege care este adoptată, care nu este prezentată în plenul Parlementului sunt pasibili de răspundere penală pentru că lucrurile sunt foarte clare pentru că CC a tranșat deja problema și-i atenționez pe această cale dacă au de gând să semneze și să publice în Monitorul Oficial această lege, noi vom face denunț penal, pentru tragerea lor la răspundere penală”, a menționat Litvinenco.

Noutăţile partenerilor

comentarii: