image
Sursa foto: xconomy.com

RM ar putea importa vaccinul anti-Covid de la Pfizer sau Moderna; Ce spune premierul interimar despre Sputnik V

Autoritățile de la Chișinău poartă negocieri privind primul lot de vaccinuri anti-Covid care vor fi aduse în țară, dar nici la această etapă nu se știe care vaccin anume va fi contractat.

„Nici noi încă nu cunoaștem ce fel de vaccin, suntem în proces de discuții. S-ar putea să fie Pfizer, s-ar putea să fie Moderna. Suntem în discuții tehnice și până la urmă cred că nu contează care anume producător ne va livra acest vaccin. Important este să avem garanția că acele condiții tehnice sunt asigurate. Dacă e vorba de Pfizer care necesită păstrarea la minus 70 de grade, vă asigur că avem capacități frigorifice suficiente pentru a depozita până la 200 de mii de vaccinuri. Pentru 150 de mii există capacitatea frigorifică. La finele lui ianuarie RM va mai primi, din fondurile OMS, noi capacități frigorigice. Sper să avem succes și în ceea ce privește importul altor vaccinuri, precum Moderna, care nu necesită depozitarea la un regim termic atât de jos”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar a precizat că 20 la sută din necesități la nivel național va fi acoperită financiar din fondurilor internaționale.

„30% urmează să fie achiziționate din bugetul de stat. Indiferent de efortul financiar suntem obligați să asigurăm această cotă parte. Pentru 20% suntem în proces de negocieri ca donație din partea partenerilor internaționali sau vom fi nevoiți să le acoperim noi”, a menționat Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar s-a referit și la vaccinul produs de Rusia, Sputnik V, promovat cu insistență de fostul președinte Igor Dodon.

Noi vom permite importul în RM doar a vaccinurilor care au autorizația OMS și a Agenției Europene a Medicamentului. Atât timp cât un vaccin nu este autorizat de aceste organizații, inclusiv din punct de vedere juridic, nu-l putem introduce pe piața RM”, a explicat Ciocoi.

Anterior, autoritățile au anunțat că programul național de vaccinare în RM ar putea începe în februarie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: