image
Sursa foto: Jurnal.md

În 2019 angajații ministerelor din cele 3 guverne s-au întrecut în deplasări de serviciu; A cui a fost cea mai costisitoare

Pe parcursul anului 2019, angajații ministerelor din cele trei guverne s-au întrecut în deplasări de serviciu peste hotarele țării. Unele mai ieftine, altele mai scumpe, ajungând chiar și la peste o sută de mii de lei pentru o deplasare pentru persoană.

Se pare că funcționarii nu se limitează în cheltuieli când vine vorba de deplasări și de bani publici.

Spre exemplu, anul trecut, costurile călătoriilor de serviciu ale angajaților de la Ministerul Finanțelor ajung la peste un milion de lei. Cea mai scumpă s-a dovedit a fi a secretarului de stat Sergiu Luca. Timp de o săptămână el s-a aflat în Statele Unite ale Americii unde au fost cheltuite peste 124 de mii de lei din buget. Fosta ministră Natalia Gavrilița a fost și ea în SUA, iar pentru deplasarea ei a fost nevoie de peste 106 mii de lei.

Gavrilița a avut și alte deplasări, pentru care s-au cheltuit alte 107 mii de lei. Actualul premier, Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor, a avut și el o deplasare în America. Chicu a participat la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale, pentru care din buget s-au chetuit aproximativ 82 de mii de lei. Peste 40 de mii de lei a costat călătoria de serviciu în Japonia a Anei Litocenco, șefa Serviciului reglementarea sectorului financiar, iar deplasarea în Ungaria a Iuliei Ciumac, șefa Secției asistență financiară externă, a ajuns la 17 mii de lei.

Angajații Ministerului Economiei și Infrastructurii au cheltuit anul trecut pentru deplasări peste un milion 260 de mii de lei. Cea mai costistoare deplasare a fost a secretarului de stat Vitalie Iurcu. Pentru participarea la prima Reuniune ministerială a Parteneriatului pentru cooperare Transatlantică în domeniul Energiei, care a avut loc în Statele Unite ale Americii, din bugetul instituției au fost repartizate peste 141 de mii de lei. Iurcu a mai avut o călătorie de serviciu, în Belgia unde a fost însoțit de un coleg de-al său Călin Negură, șeful Direcției politici în domeniul energetic. Cei doi au cheltuit aproximativ 45 de mii de lei. Aflarea unui alt secretar de la minister peste hotare a costat statul 83 de mii de lei. Este vorba despre Iuliana Drăgălin, care a fost patru zile în China. Aproximativ 66 de mii de lei s-au cheltuit pentru deplasarea în Statele Unite a Ionelei Costachi, un al treilea secretar de stat. Statul a plătit și pentru deplasarea în Azerbaidjan a altor doi funcționari de la Ministerul Economiei. Suma ajunge până la 45 de mii de lei. Unii angajați ai instituției au fost și în Marea Britanie, unde s-au cheltuit peste 42 de mii de lei.

În deplasări de serviciu au fost și angajații Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Suma totală a cheltuielilor se ridică la 1 milion 818 mii de lei. Pe site-ul instituției au fost publicate însă doar datele pentru nouă luni ale anului 2019. Pe perioada aflării în fruntea instituției, Tudor Ulianovschi a avut cinci deplasări, pentru care au fost cheltuite peste 260 de mii de lei. Printre destinații se numără: Kiev, Bruxelles, Washington, Bratislava și Davos. Succesorul său, Nicu Popescu a efectuat 19 plecări în străinătate. Din buget s-au cheltuit aproximativ 325 de mii de lei. Cel mai des, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au mers la Bruxelles și Kiev, iar cele mai constisitoare deplasări au fost cele din: Statele Unite ale Americii și Rusia.

Mai puține deplasări au avut angajații Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Pentru călătoriile de serviciu ale angajaților, statul a cheltuit aproximativ 211 mii de lei. Timp de un an, angajații instituției au efectuat 128 de plecări peste hotare. Fostul ministru Georgeta Mincu a avut deplasări în mai multe țări precum: Italia, Marea Britanie, China, iar actualul șef al instituției, Ion Perju a avut doar trei ieșiri de serviciu în afara țării. Secretarii de stat ai ministerului au fost în anul 2019 11 deplasări.

Peste jumătate de milion de lei s-a cheltuit pentru deplasările angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Mai exact, 563 de mii 577 de lei.

Cea mai scumpă a fost plecarea în Statele Unite ale Americii a fostului ministru Andrei Năstase. Este vorba despre o vizită de lucru care s-a desfășurat la Washington și a costat peste 117 mii de lei. Năstase a fost însoțit de şeful Direcţiei cooperare internaţională din cadrul MAI, Petru Țurcan.

Predecesorul lui Năstase, Alexandu Jizdan a fost în Polonia, la cea de-a 47-a conferință regională europeană INTERPOL. Jizdan a fost însoțit de același şef al Direcţiei cooperare internaţională, Petru Țurcan, șefa Serviciului de presă, Alina Zbancă și Dumitru Chisnenco, ofițer de legătură la Europol din cadrul Direcţiei cooperare internaţională. Pentru această vizită de cinci zile, secţia financiar-administrativă a ministerului arată că a suportat cheltuieli de peste 84 de mii. Angajații instituției au mai avut deplasări în: Estonia, Germania și România. Costul se ridică la peste 210 mii de lei.

Angajații de la Ministerul Justiției au avut mai puține deplasări de serviciu decât colegii lor de la Ministerul de Interne. Într-o vizită de lucru de numai două zile în orașul Strasbourg din Franța, actualul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi, alături de secretarul de stat, Radu Foltea, a cheltuit peste 44 de mii de lei. Alte peste 32 de mii de lei au fost cheltuite de fostul ministru al justiției, Olesea Stamate, în două vizite de lucru consecutive a câte două zile fiecare în Italia și Franța.

Tot la Strasbourg a mers în decembrie pentru două zile și agentul guvernamental, Oleg Rotari, la o reuniune a comitetului de miniștri pentru drepturile omului. Din bugetul ministerului pentru deplasarea lui Rotari s-au alocat peste 28 de mii de lei. Cu două mii mai puțin, adică peste 26 de mii, s-au cheltuit pentru o vizită în același format, în luna martie trecut, efectuată tot de agentul guvernamental Rotari. Participarea la o altă conferință din Franța a costat peste 20 de mii de lei. În total, anul trecut, Ministerul Justiției a efectuat deplasări de peste 300 de mii de lei.

Pe parcursul anului 2019, angajații Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au efectuat peste 90 de deplasări. Printre destinații se numără: Belgia, Finlanda, Azeibardjan, Franța și România. Cheltuielile variază între 25 de mii și 12 mii de lei. În informația publicată pe site-ul ministerul nu este indicat scopul deplasărilor. Suma totală a costurilor pentru călătoriile de serviciu ale funcționarilor depășete suma de 287 de mii de lei.

Angajații Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost anul trecut în 98 de deplasări. Suma totală a cheltuielilor se ridică la peste două milioane 700 de mii de lei. Cea mai costisitoare a fost în Eleveția și a costat peste 115 mii de lei. Delegația a fost constituită din fostul ministru Silvia Radu, secretarul de stat Anastasia Oceretnâi, Oleg Budza și Leonid Cerescu. Cei patru au participat la cea de-a 108-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii. O altă deplasare a fostului ministru Radu, însoțită de câțiva angajați, a fost în Spania. Pentru deplasarea funcționarilor s-au cheltuit din buget aproximativ 69 de mii de lei. Peste 18 mii de lei a costat deplasarea în Germania a Anastasiei Zaharia, consultant principal al Direcției politici ocupaționale și reglementare a migrației.

Singura instituție care nu a publicat pe site datele despre deplasările angajaților pentru anul 2019 este Ministerul Apărării. I-am solicitat informațiile serviciului de presă săptămâna trecută, însă până astăzi nu am primit un răspuns

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: