image
Sursa foto: jurnal.md

La Institutul Oncologic ar fi mușamalizat primul caz de Covid-19

Un pacient internat la Insitutul Oncologic cu o săptămână înainte de Paşte a fost diagnosticat după sărbători cu Covid-19. Informația ne-a fost oferită de un angajat al spitalului, sub protecția anonimatului, iar ulterior confirmată de un șef de secție. Cazul ar fi muşamalizat la spitalul Oncologic, încât nici numele şi nici alte date personale ale pacientului nu ar figura corect în registre.

Sursa Jurnal.md susține că pacientul ar fi contactat cu mai mulţi lucrători medicali şi pacienţi și că, după ce s-a aflat că rezultatul testului pacientului a arătat pozitiv, doar unii angajaţi ai spitalului ar fi fost supuşi testului la Covid-19. Și asta pentru că, susţine angajatul spitalului, în Institul Oncologic ar lipsi testele, iar angajaţilor spitalului li s-ar spune să le facă pe cont propriu.

Pacientul incognito cu Covid-19

Pacientul ar fi fost internat mai întâi în secţia oncologică toraco-abdominală, unde i s-ar fi făcut puncţie, apoi a fost transferat la chimioterapie, afirmă lucrătorul din spital. În tot acest timp, pacientul ar fi contactat cu mai mulţi bolnavi, dar şi lucrătorii medicali: infirmiere, asistente medicale şi doctori din cele două secţii care l-au curat. La cinci zile după ce a fost externat, direcţia spitalului a fost anunţată că pacinetul lor este infectat cu Covid-19.

Sursa afrimă că administraţia ar fi muşumalizat şi mascat cazul şi l-ar fi găsit vinovat pe pacient.

„Este mare încurcătură cu actele pacientului, i s-au încurcat toate datele, e greşit anul naşterii, raionul. Problema este că pacientul a fost operat aici. Dar când, cu o săptămână în urmă sau cu o lună în urmă? Ei au încurcat totul. El spunea o dată a operaţiei, ei alta. În baza de date a spitalului pacientul figurează cu un nume, în cartela medicală cu alt nume. E mare încurcătură. Cineva încearcă să mascheze existenţa pacientului cu Covid-19 aici, ca să nu poarte nimeni reponsabilitate. Parcă suntem în China. După ce l-au externat, acasă, el s-a simţit rău şi s-a dus singur la Centrul de Covid-19 de la Moldexpo şi a rugat să fie testat. A stat până a doua zi, când testul a ieşit pozitiv. Şi atunci a fost internat la spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail”. Între timp, s-a înbolnăvit şi soţia sa de Covid-19, care şi ea a fost internată în spital. De Paşte, bolnavul s-a cuprins şi s-a pupat cu nepoţii. Medicii care l-au operat şi care i-au făcut biopsia erau în ultimul hal psihologic când au aflat. Doctorii, pacienţii din salon, asistentele medicale, infirmierele, toți trebuie testaţi. Nu la toţi li s-a făcut testul. Celor din secţia toraco-abdominală nu li s-a făcut”, ne spune sursa.

Menţionăm că pe 13 aprilie am trimis o cerere de informaţie adresată directoarei instituţiei, Larisa Catrinici, prin care am întrebat dacă în IMSP „Institul Oncologic” era înregistrată la acel moment vreo persoană infectată cu Covid-19. Răspunsul, venit pe 16 aprilie, conţinea cu totul altă informaţie decât cea pe care am solicitat-o. După publicarea articolului pe site-ul Jurnal.md, ne-au venit mesaje de la lucrătorii medicali din acest spital, care ne-au sesizat despre aceste probleme de la Institutul Oncologic.

Mărturia unui doctor

Contactat de Jurnal.md și întrebat dacă angajaților Institutului Oncologic li s-au făcut teste la Covid-19, doctorul Adrian Clipca, şef de Secţie Chirurgicală Tumori Cap şi Gât, ne-a declarat: „Personal, eu nu am fost testat, deoarece nu a fost motiv. Testarea se face acelor persoane care sunt suspecte, care au semne clinice: febră, semne de infecţie virală, care au contactat cu persoane potenţial bolnave. Testarea în masă a lucrătorilor medicali la noi nu s-a efectuat, din motiv că nu au fost manifestări clinice, nu a fost motiv pentru testare. Până ce, în secţia în care activez eu, nu ne ocupăm cu pacienţi infectaţi.”

Rugat să comenteze informaţiile precum că în spital ar fi fost internat un pacient infectat cu Covid-19, Adrian Clipca ne-a vorbit despre o angajată a spitalului, care ar fi avut nişte simptome, dar care s-au dovedit a fi semne de angină, după ce i s-a făcut testul la noul coronavirus. Acum, a spus doctorul, femeia se tratează acasă.

Am insistat cu mai multe detalii despre pacientul infectat cu noul coronavirus şi numai atunci doctorul Clipca ne-a mărturisit că, într-adevăr, au avut un pacient, dar nu se ştie când şi cum acesta s-a îmbolnăvit.

„Uitaţi-vă, chiar astăzi (ieri, 24 aprilie) a fost o şedinţă referitor la asta. Pacient operat care după aceea a plecat de la noi cu Covid-19 nu am avut. A fost un pacient care a fost spitalizat, mi se pare că în perioada 9 - 13 aprilie, dar nu a fost operat. El a fost spitalizat în secţia de chimioterapie. Peste cinci zile a informat medicul său curativ, din alt departament. El s-a adresat acasă, la medicul de familie, a fost testat la Covid-19 şi este pozitiv. Respectiv, medicul curativ şi asistentele care au avut contact au fost testate, la etapa iniţială testele sunt negative. Ei (angajaţii din secţie) sunt la domiciliu, respectă restricţiile de autoizolare şi urmează să mai facă alt test peste câteva zile, la sfârşitul zilelor de autoizolare. Pacientul, mai mult ca probabil, s-a infectat după externare. El, de fapt, împreună cu soţia s-au îmbolnăvit, înseamnă că s-au molipsit ambii, în acelaşi timp. Sau s-a molisit până a venit el la spital şi perioada care a stat el în spital, pur şi simplu nu dă Doamne!, să fi molipsit pe altcineva. Angajaţii, vă zic, au fost testaţi şi sunt negativi. O să vedem mai departe cum o să fie. Sau într-adevăr ei s-au molipsit după ce el a fost externat, pentru că perioda de incubaţie durează de la 2 la 14 zile. Să ştii precis nu poţi, de asta şi se iau măsurile de prevenţie”, a recunoscut într-un final doctorul.

Între timp, copiii şi maturii din blocul secţiei Hematologie au fost transferaţi în blocul central, unde li s-au creat condiţiile cerute de medicii din secţie şi rude. Dar contactul lor cu alţi pacienţi şi lucrători medicali, care la rândul lor au avut contact cu alţi pacienţi şi alţi medici, nu face ca aici copiii să fie mai în siguranţă. Iar în blocul Hematologie vor fi internaţi pacienţi cu Covid-19. La şedinţa de joi, angajaţii spitalului oncologic au aflat că patru persoane au şi fost internate în blocul numit până nu demult Hematologie. Unele surse ne spun că pacienţii de acolo ar fi persoane cu boli oncologice, pacienţi ai IMSP „Institutul Oncologic”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: