image
Sursa foto: 123rf.com

Scandal de corupție: Vile private, ridicate pe bani europeni; UE verifică și cum au fost cheltuite fondurile pentru drumuri

Ministrul agriculturii din Bulgaria, Rumen Porojanov, şi-a dat demisia, continuând seria demisiilor oficialilor de nivel înalt cauzată de scandalul apartamentelor de lux procurate la preţ redus şi al construcţiei de pensiuni pe bani europeni.

Demisia survine la două săptămâni după ce procurorii bulgari au lansat o anchetă amplă în privinţa fondurilor europene pentru dezvoltarea rurală destinate construcţiei de pensiuni.

Procurorii cred că fondurile gestionate de o agenţie condusă în trecut de Porojanov au fost folosite la construcţia unor vile personale. Presa locală mai relatează că Porojanov a cumpărat în 2004 un apartament spaţios la Sofia sub preţul pieţei şi nu a declarat afaceri imobiliare ale soţiei sale.

Porojanov respinge acuzaţiile de corupţie, dar i-a spus premierului Boiko Borisov că demisionează pentru a nu lăsa ca atacurile împotriva sa să aducă daune de imagine guvernului de centru-dreapta.

Până în prezent, frauda se ridică la 10 milioane de leva (5 milioane de euro). Potrivit datelor oficiale, 746 de case de oaspeţi au fost construite cu fonduri europene acordate Bulgariei între 2007 şi 2013. Anchetatorii au descoperit că, din verificările întreprinse în cazul a 110 case, 33 au fost construite în realitate pentru folosinţă privată.

În plus, Curtea Europenă de Conturi va verifica modul în care au fost cheltuite fondurile europene în construcţia de drumuri şi autostrăzi în Bulgaria. O cerere identică a formulat mai de mult Partidul socialist care afirmă că aceste fonduri au fost fraudate prin încălcarea tehnologiei şi folosirea unor materiale mai ieftine decât cele decontate.

În perioada 2007-2020, Uniunea Europeană a alocat 82 de miliarde euro pentru construcţia de drumuri în statele-membre. O mare parte din bani a fost destinată ţărilor central şi est-europene.

Curtea Europenă de Conturi va verifica numai proiecte realizate în Bulgaria, Republica Cehă, Polonia şi Spania. Rezultatele vor fi anunţate la începutul anului viitor, scrie adevarul.ro.

În afară de verificarea modului cum au fost absorbite fondurile, o atenţie specială va fi acordată calităţii şi respectării termenelor de punere în funcţiune a noilor drumuri şi tronsoane de autostradă.

Partidul socialist a avertizat că după scandalurile apartamentelor de lux ieftine şi falselor case de oaspeţi ale guvernanţilor va veni într-un mod inevitabil scandalul fraudării fondurilor destinate construcţiei de autostrăzi. Socialiştii afirmă că o parte din bani au ajuns în conturi private prin încălcarea tehnologiei şi folosirea unor materiale mai ieftine decât cele decontate. În ultimele şase luni ei au cerut de trei ori verificarea, de către un laborator european independent, a calităţii noilor tronsoane în 46 de locuri. Din diferite motive Agenţia de stat pentru infrastructură rutieră şi-a tot amânat decizia pentru luarea de probe.

„În curând vom afla de ce apartamentele de lux ale puterii sunt ieftine, iar noile drumuri, scumpe şi de proastă calitate”, a spus vicepreşedintele PSB, Gheorghi Svilenski.

Potrivit indicelui percepţiei corupţiei elaborat de Transparency International, Bulgaria era, în 2018, cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: