image
Sursa foto: jurnal.md

Scurgeri din dosarul Vizdan-Țărnă: Polițiștii, interceptați cum gestionează contrabanda cu țigări // EXCLUSIVITATE

Noi detalii în dosarul penal legat de contrabanda cu țigări și corupere pasivă, în care sunt vizați doi polițiști din Dubăsari. Jurnal TV a intrat în posesia mai multor înregistrări audio, făcute în 2020. Din stenograma convorbirilor telefonice înțelegem că un funcționar cu statut special face sistematic comandă de țigări și asigură protecția transportării. Prezentăm înregistrarea cu mici redactări, dat fiind că vorbitorii au pe alocuri un limbaj subteran. Avem, de asemenea, noi detalii privind activitatea acestor polițiști anchetați penal și informații despre averile lor.

Sursele confidențiale ale Jurnal TV afirmă că înregistrările au fost efectuate cu autorizarea instanței de judecată și sunt anexate la dosarul penal. Unul dintre cei doi vorbitori ar fi Ion Țărnă, șeful Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari, care el discută cu responsabilul de vânzări al fabricii de țigări International Tobacco SRL din orașul Orhei. Din acest audio înțelegem că Țărnă ar face comandă de 50 de cutii de țigări.

Într-o altă discuție, Alexei Vizdan ar zice că ar putea transporta microbuzul cu țigări doar la o anumită oră, iar administratorul de la Tobacco îi recomandă să închirieze un garaj, în care să fie depozitate cutiile, în cazul în care ora de întâlnire poate fi schimbată.

Înțelegem că responsabilul de la Tobacco elibera fără factură mașina cu țigări de pe teritoriu fabricii din Orhei.

În aceeași discuție, Țărnă ar sugera că factura nu este o problemă și că cel mai important este să fie asigurat drumul. Mai exact, traseul Orhei-Chișinău.

Sursele ne-au explicat că Ion Țărnă ar fi responsabil să facă cumpărătura și să asigure traseul pană la contrabandiști. Pentru fiecare lot de țigări livrat la timp, polițistul ar avea venit procentual. În următoarea interceptare telefonică, responsabilul de la Tobacco îl salută pe interlocutorul său, numindu-l ”Vania”.

Într-o altă discuție, Țărnă face o comandă de țigări și, totodată, îl anunță pe reprezentantul Tobacco Orhei că a depistat lipsa unei cutii de țigări.

Ion Țărnă ar fi numărat bine cutiile, însă una lipsea. Sursele noastre afirmă că fabrica vinde o cutie cu țigări cu 270 de euro. Fără factură, prețul ar fi ușor micșorat. Imediat ce marfa a ieșit de pe teritoriul fabricii și ajunge într-o altă destinație, prețul unei cutii variază de la 400 pană la 450 de euro.

Fabrica de țigări International Tobacco SRL se află într-un sector din orașul Orhei, pe un teritoriu imens, în spatele mai multor clădiri părăsite. Imaginile au fost filmate de sus, cu drona, pentru a reda amploarea afacerii.

Jurnal TV a încercat să ia legătura cu administrația fabricii însă la numărul de telefon plasat pe pagina web a unității economice nu răspunde nimeni.

Ion Țărnă a fost promovat în funcția de șef al Secției investigarea infracțiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Dubăsari de către fostul șef al Inspectoratului, Vitalie Grabovschi. Acesta l-a promovat pe Dorin Bânțu, care îl aduce în fruntea Serviciului investigații fraude economice a inspectoratului pe Alexei Vizdan. Potrivit surselor confidențiale, Vizdan ar fi finul de cununie al unui vameș, Pavel Ababii, iar acesta este finul lui Grabovschi. Iese că Alexei Vizdan este finul mic al lui Grabovschi. Aici putem face o mică precizare: sora soacrei lui Vitalie Grabovschi este Iulia Sîrcu, judecător la Curtea Supremă de Justiție. Cu o astfel de protecție, Vizdan și Țărnă ar fi inițiat traficul ilegal de mărfuri din regiunea transnistreană. De mai bine de cinci luni, Ion Țărnă și Alexei Vizdan sunt învinuiți într-un nou dosar penal. Acum o lună, cei doi au fost vizați într-o anchetă jurnalistică realizată de Jurnal TV, iar Procuratura Anticorupție a confirmat existența unui astfel de dosar.

Pe 19 martie curent, procurorul anticorupție Victor Muntean semnează ordonanța de punere sub învinuire a lui Alexei Vizdan și a lui Ion Țărnă. În actul emis de acuzator ne-a atras atenția o constatare: cei doi ar fi primit 4000 de dolari de la persoane, care aduceau ilegal din regiunea transnistreană țigări fără timbre de acciz. Pentru transportarea a 200 de cutii cu țigări erau făcute câte două-trei drumuri, lunar. În dosar există probe, care arată implicarea lui Țărnă și Vizdan, însă pană la această oră nu este clar la ce dosar sunt anexate convorbirile telefonice cu privire la contrabanda cu țigări. Oamenii legii vorbesc că cei doi polițiști anchetați penal își schimbau foarte des telefoanele mobile și cartelele prepay. Prin aceste metode cei doi intenționau să șteargă urmele. Procurorul Victor Muntean nu a confirmat, dar nici nu a infirmat existența acestei stenograme.

Am încercat să discutăm cu Ion Țărnă, însă nu l-am găsit la locul de muncă. Unitatea de Gardă a Inspectoratului de Poliție Dubăsari ne-a anunțat că ofițerul se află de în concediu medical. Am încercat să vorbim cu el la telefon, însă acesta este deconectat.

Între timp am analizat declarația de avere și interese a polițistului Ion Țărnă pentru 2019-2020. Ne-a atras atenția o diferență enormă de indicare a proprietăților. De exemplu, în declarația de avere pentru anul 2019, Ion Țărnă a indicat un salariu de 120. 304.93 de lei, iar soția lui a beneficiat de un salariu de 296. 837 de lei. Țărnă mai indică o alocație primită de la inspectorat, - 17.760 de lei. La capitolul bunuri imobile, polițistul indică un apartament de 67 m.p., evaluat la 691. 244.00 de lei. La capitolul bunuri mobile, familia Țărnă indică un autoturism Mitsubishi, procurat în anul 2016 cu 4800 de euro. Atât. În declarația de avere și interese pentru anul 2020, Ion Țărnă indică un salariu de 147. 005.16 de lei, iar soția lui, care lucrează la o companie de telecomunicații, a beneficiat de un venit în valoare de 413. 369.00 de lei. Tărnă ar fi vândut un automobil cu 150 mii lei și ar fi obținut alocații pentru copil, în valoare de peste șapte mii lei. Tot în declarația de avere pentru 2020, familia Țărnă indică că este proprietar al 29 de terenuri agricole, opt fiind obținute prin donație. Toate terenurile, evaluate la zero lei, se află în satul Mihălășeni, raionul Ocnița. Potrivit unor surse confidențiale, Ion Tărnă ar fi cumpărat două construcții agroindustriale: una de 97 de metri pătrați și alta, de 651 de metri pătrați, ambele obținute în 2018. În declarația de avere și interese acestea sunt evaluate la zero lei. Nu este clar de ce aceste bunuri procurate în anii 2018-2019 nu s-au regăsit în declarația de avere pentru anul 2020. La această întrebare nu am primit răspuns. Am încercat repetat să-l contactăm pe Ion Țărnă, însă telefonul era deconectat. Anterior, Ion Țărnă a negat aceste achiziții.

Noi am intrat în posesia a două acte, ce confirmă că Ion Țărnă are tocmai două apartamente într-un bloc de pe strada Lev Tolstoi din Chișinău. Sursele noastre confidențiale ne-au spus că cele două apartamente sunt trecute pe numele soției lui Ion Țărnă, Lilia Țurcan. În acte, aceasta nu-i poartă numele, de aceea familia Țărnă nu apare nicăieri. Reprezentanții ANI ne-au declarat că toate bunurile, inclusiv ale soției sau ale concubinei, trebuie declarate.

La începutul săptămânii curente, cei doi polițiști din Dubăsari, care au fost subiect de investigație acum o lună, la Jurnal TV, au ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate. Pe numele ofițerilor Ion Țărnă și Alexei Vizdan au fost pornite anchete de control privind averea pe care o dețin, dar nu o declară.

La capitolul ”bunuri mobile”, familia polițistului a indicat două autoturisme - un BMW X4, procurat în 2020, cu 23.000 de euro, și o mașină Mazda 6, procurată în 2008, cu trei mii de euro. Polițistul ar deține un adevărat parc auto - un Mercedes, un Mitsubisi outlender, un Hyndai Santafe, o Toyota Camry, Toyota Prius, Volkswagen Jetta și un Audi Q5, iar Țărnă conduce acum un Mercedes E300, cu inițialele afișate. Acesta nu se regăsește în declarația de avere și interese.

Acum o săptămână, Ion Țărnă, şeful Secţiei investigarea infracţiunilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Dubăsari, şi Sergiu Croitor, ofiţer de investigaţii, care sunt vizaţi în mai multe cazuri de contrabandă, ar fi fost reţinuţi de către miliţienii separatişti din stânga Nistrului.

Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie a demarat o anchetă internă pentru a clarifica situația.

Oamenii legii au stabilit mai multe nereguli admise de către Țărnă și Croitor.

Noi am obținut mai multe fotografii de la un eveniment privat, ce a avut loc în iulie 2020 în Molovata, raionul Dubăsari. Petrecerea s-a dat în cinstea lui Alexei Vizdan, deja fost șef al Serviciului investigații fraude economice a IP Dubăsari. Vizdan a sărbătorit funcția nouă - comisar principal, alături de foștii săi șefi și alți alți colegi. La eveniment au fost și Vitalie Grabovschi, fostul șef al IP Dubăsari actualul șef adjunct al IGSU, și Dorin Bântu, fostul șef al IP Dubăsari. Pe teritoriul localului și-a făcut apariția și Ion Țărnă, cu mașina de serviciu. Sursele noastre confidențiale ne-au declarat că anume Vitalie Grabovschi este cel care ar sta în spatele lui Ion Țărnă și Alexei Vizdan, anume el a fost cel care le-ar fi ajutat să scape de un dosar intentat pe excrocherie. Am încercat să aflăm de Vitalie Grabovschi în ce relații se află cu cei doi polițiști anchetați penal. Grabovschi s-a eschivat de la răspuns, iar apoi nu a mai reacționat la apel.

La acea petrecere au participat șeful adjunct al IP Dubăsari, Victor Manole, șeful Secției resurse umane, Ruslan Rotaru, șeful Serviciul patrulare, Tudor Leahu, un ofițer INI, Igor Axenti. În fața pensiunii au fost observate cel puțin zece automobile, unele personale, altele - de serviciu. Pensiunea era păzită de un echipaj al poliției de patrulare. Potrivit informațiilor furnizate de către oaspeții prezenți la eveniment, echipajul MAI 1524 ar fi primit indicația de la angajații prezenți la eveniment să monitorizeze calea de acces spre pensiune. L-am sunat pe Alexei Vizdan, pentru a afla detalii.

I-am transmis lui Vizdan o listă cu întrebări, la care am vrea răspuns. În mesajul său, Vizdan scrie: ”Stimată redacție Jurnal TV, la moment sunt la o festivitate de familie și departe de casă. Voi putea reveni cu detalii la cele solicitate doar luni, la data de 26.07.2021. Consider că termenul indicat nu va afecta investigația Dvs. La fel vă rog să consultați ultimul act depus în secretariatul redacției în contextul în care am comunicat despre calitatea mea la moment și faptul abordării mele în calitate de funcționar public nu este actual. O zi frumoasă să aveți”. Dacă Alexei Vizdan va reveni cu un răspuns la lista noastră de întrebări, îl vom publica în buletinele de știri de la Jurnal TV.

Sursele noastre confidențiale spun că Alexei Vizdan și Ion Țărnă solicită deseori concedii. Pe motiv de odihnă sau de boală. Bunăoară, doar în ultimul an, șeful Secției investigarea infracțiunilor Ion Țărnă ar fi fost bolnav de cel puțin cinci ori. Am aflat că mama lui Alexei Vizdan, Elena Vizdan, este medic de familie în orașul Anenii Noi. În acest an, Elena Vizdan a perfectat cel puțin două buletine medicale pe numele fiului său, Alexei Vizdan. Anterior am scris că Alexei Vizdan are un apartament de 138 de metri pătrați, evaluat la aproape un milion de lei. În ultimii ani de activitate la IP Dubăsari, Alexei Vizdan și-ar fi procurat patru apartamente în Chișinău. Unul se află în sectorul Botanica, două - în sectorul Râșcani, unde au avut loc percheziții, și un apartament pe strada Ismail, într-un bloc nou. În acte figurează Elena Vizdan, mama comisarului. Este curios să aflăm cum un lucrător medical a avut posibilitate să își procure un apartament în centrul Chișinăului. Deși actele confirmă, Alexei Vizdan a negat aceste informații.

Chiar dacă Alexei Vizdan are patru apartamente în Chișinău, acesta și-a perfectat viza de reședință într-o casă în satul Varnița, Anenii Noi. În toate actele, Alexei Vizdan scrie că stă într-o casă de pe o stradă din sat, care... nu există.

În ultima perioadă, reporterul Jurnal TV, care se ocupă de investigații, a primit mai multe mesaje cu un conținut ofensator. Autorul acestora este Ion Vizdan, tatăl lui Alexei Vizdan. Ion Vizdan a fost profesor la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, în anii 1998-1999. Pe internet, el postează fotografii din vacanțe petrecute în Sahara sau la munte.

Alexei Vizdan are acum statut de învinuit într-un dosar de corupție și a fost dat afară din poliție. Și Ion Țărnă are statut de învinuit în același dosar, dar continuă să activeze în cadrul IP Dubăsari, fără a avea acces la secret de stat. Sursele noastre afirmă că Ion Țărnă intenționează să se angajeze la SPPS, însă dosarele penale ar fi un impediment. De o săptămână, Țărnă se află în concediu medical. Potrivit unor surse, în timp ce Vizdan și Țărnă sunt anchetați penal, iar ultimul și-ar fi înscenat și reținerea la Grigoriopol, aceștia expediază scrisori anonime, în alte cazuri, plângeri la diferite instituții de stat pe numele polițiștilor, care încearcă să le combată activitatea ilegală. Ultima plângere a fost înregistrată la Cancelaria Serviciului de Informații și Securitate pe numele unor angajați din cadrul IGP privind „trădarea de patrie”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: