image
Sursa foto: bnm

Descinderile de la domiciliile angajaților BNM: „Dosarul vizează o hotărâre luată în cadrul Memorandumului cu FMI”

Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție după ce la domiciliile mai multor angajați ai BNM cu funcții de conducere, dar și adjuncți, au fost efectuate percheziții într-un dosar pornit pentru abuz de serviciu. Potrivit BNM, dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

Publicăm mai jos comunicatul integral emis de Banca Națională a Moldovei:

„Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie, sub pretextul utilizării abuzive a drepturilor acordate acestora de Legea privind activitatea băncilor, interpretarea pretins abuzivă a situațiilor de fapt și de drept, ce au servit temei pentru emiterea pretins abuzivă a unei hotărâri a Comitetului executiv al BNM cu privire la acțiunea concertată a unor acționari și lipsa permisiunii prealabile a BNM pentru deținerea cotelor calificate în capitalul social al unei bănci.

Dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

BNM exercită un mandat complex care urmărește protejarea interesului public. Măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative și judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaților BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum și de terțe persoane și autorități. Interesele financiare deosebit de mari, afectate de măsurile adoptate de BNM, pe de o parte, precum și complexitatea raționamentelor profesionale aplicate de personalul BNM, pe de altă parte, sporesc exponențial riscurile litigioase la care este expusă BNM și angajații acesteia.

Conform legii, BNM este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale privind aplicarea sancțiunilor, măsurilor sancționatoare și a altor măsuri. Astfel, procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM și/sau angajaților acesteia au un puternic efect descurajator asupra BNM și de intimidare a angajaților săi în exercitarea cu bună-credință a atribuțiilor funcționale de evaluare a riscurilor, compromițând capacitatea exercitării obiective și independente a atribuțiilor acesteia care au drept scop atingerea obiectivelor de interes public.

În legătură cu aceasta și având în vedere că hotărârea BNM este în vigoare și beneficiază de prezumția legalității, iar instituția și angajații săi au cooperat pe deplin cu ancheta, acțiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerință în competența exclusivă a BNM de evaluare și supraveghere a acționariatului bancar, fapt inadmisibil inclusiv din perspectiva separării puterilor în statul de drept. Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar”, se menționează în comunicatul emis de instituție.

Noutăţile partenerilor

comentarii: