image
Sursa foto: The Guardian

Masacrul din Sri Lanka: Autorităţile, informate cu aproape două săptămâni înainte că ar putea avea loc atacuri teroriste

Autorităţile din Sri Lanka au fost avertizate pe 4 aprilie că ar putea avea loc incidente de natură teroristă pe teritoriul ţării, a informat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Rajitha Senaratne, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

"Pe 4 aprilie, cu 14 zile înainte ca aceste incidente să aibă loc, am fost informaţi", a declarat acesta.

Anterior, premierul Ranil Wickremesinghe a afirmat că Poliţia fusese avertizată cu cel puţin 10 zile înainte.

"La data de 9 aprilie, şeful serviciilor de informaţii a scris o scrisoare, iar în acea scrisoare erau trecute multe denumiri de grupări teroriste. Premierul nu a fost informat cu privire la existenţa acestei scrisori", a adăugat Senaratne.

Atentatele coordonate care au vizat hoteluri şi biserici din Sri Lanka, soldate cu cel puţin 290 de decese, au fost comise de şapte atacatori sinucigaşi, a declarat un anchetator guvernamental, potrivit agenţiei de ştiri The Associated Press.

O analiză a cadavrelor suspecţilor indică în mod clar că aceştia erau atacatori sinucigaşi, a declarat Ariyananda Welianga, un anchetator guvernamental. Oficialul a precizat că majoritatea atentatelor cu bombă au fost comise de un singur atacator, doar la Hotelul Shangri-La din Colombo au fost doi terorişti, scrie mediafax.ro.

Ruwan Wijewardena, ministrul Apărării din Sri Lanka, a catalogat incidentele ca fiind atacuri teroriste comise de extremişti religioşi.

Poliţia a comunicat că 24 de persoane au fost reţinute în legătură cu atentatele, care încă nu au fost revendicate de nicio grupare.

Tigrii Eliberării din Tamil Eelam, o grupare insurgentă cunoscută pentru comiterea de numeroase atacuri sinucigaşe cu bombă, a fost înfrântă în 2009, şi nu a vizat în mod special creştinii. Pe de altă parte, alimentate de naţionalismul budist, sentimentele anti-musulmane sunt în ascensiune în Sri Lanka, în schimb până în acest moment nu există informaţii că pe insulă ar fi active grupări militante musulmane. Două grupuri musulmane din Sri Lanka au condamnat prompt atentatele ce au vizat hoteluri de lux şi biserici.

Cea mai mare parte a victimelor sunt din Sri Lanka, însă Ministerul de Externe de la Colombo a comunicat că cel puţin 27 de cetăţeni străini se numără printre decedaţi.

SUA au transmis că printre cei persoanele ucise se numără şi „câţiva" americani, iar autorităţile din Marea Britanie, India, China, Japonia şi Portugalia au confirmat că, de asemenea, au pierdut cetăţeni în urma atentatelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: