image
Sursa foto: jurnal.md

Mercenar reținut în timp ce încerca să ajungă în Transnistria; Moțpan: E trimis pentru a consolida pseudo-statul separatist

Miercuri, 10 februarie, a sosit la Chișinău, de la Moscova, colonelul rus Valerii Gratov – fost șef al serviciului de pază al liderului separatist Igor Smirnov, reținut deja în repetate rânduri pe teritoriul Aeroportului din Chișinău și expulzat în Rusia. Anunțul a fost făcut de deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan.

Potrivit deputatului, mercenarul rus avea mai multe medalii și brevete militare necompletate în bagaje. Acesta intenționa să ajungă în stânga Nistrului, dar a fost reținut de poliția de frontieră.

jurnal.mdjurnal.md

Valerii Gratov a participat la războiul de pe Nistru, pentru care a fost decorat cu medalia „pentru fapte vitejești” și „apărător al transnistriei”. A participat și la luptele din Abhazia (1993), Osetia de Sud (2008), regiunile Donbas și Luhansk (2014-2017) – de fiecare dată de partea separatiștilor pro-ruși. În iulie 2017, a fost capturat, în Ucraina, de forțele SBU și s-a aflat în detenție timp de trei ani, fiind acuzat de terorism.

jurnal.mdjurnal.md

„Recent eliberat, Gratov a pornit în Moldova - desigur, cu o misiune concretă. Avea în bagaj mai multe medalii și brevete militare necompletate, care urmau să fie oferite unor persoane din regiunea transnistreană. În mod clar, Tiraspolul își activizează propaganda – și și-a invitat un „apărător” pentru o acțiune militară simbolică”, a menționat Chiril Moțpan.

jurnal.mdjurnal.md

Potrivit deputatului, autoritățile de la Chișinău i-au interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova, și acesta urmează să fie expulzat astăzi înapoi în Federația Rusă.

„Apar, în mod firesc, câteva întrebări. De ce acum? La început de an, cu aproximativ 20 de zile înainte de data care marchează începutul războiului de pe Nistru? Ce pregătesc forțele separatiste? Cum își vor celebra, simbolic, acest eveniment în jurul căruia își construiesc identitatea?

Ce se poate face pentru a genera, atât la Chișinău, cât și la Tiraspol, discuțiile autententice și durute care nu au fost purtate consecvent în mod public niciodată, fiind mereu înăbușite – discuțiile despre ce au însemnat acele acțiuni militare din 1992 nu pentru cei care au avut de profitat de pe urma lor, dar pentru cetățenii simpli – pentru cei răniți, dispăruți, umiliți, torturați, refugiați, cei a căror viață a fost distrusă, cei care încă nu pot să-și revină după ceea ce au văzut? De ce are cineva nevoie de celebrări și medalii din partea Federației Ruse? Pentru a-și consolida „mitul fondator” al pseudo-statului separatist?

E bine că Valerii Gratov nu a putut ajunge în Transnistria și că autoritățile statului au reacționat prompt. Dar venirea lui e doar un simptom”, a conshis deputatul.

Amintim că Valerii Gratov a fost reținut și în decembrie 2014 pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău și a fost expulzat în Federaţia Rusă

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: