image
Sursa foto: jc.md

Exporturile Moldovei peste Prut au depășit un miliard de euro; „Toată economia noastră se reorientează spre România”

Exporturile Republicii Moldova pe piețele din Est sunt în continuă scădere. Între timp, toată economia țării noastre se reorientează spre România, iar valoarea exporturilor peste Prut a depășit un miliard de euro, afirmă ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

„În 2021 am avut exporturi în România de peste 800 de milioane de euro. Acum am depășit miliardul. Spre exemplu, Turcia a ajuns pe locul doi, cu 864 de milioane. CSI a ajuns la 240 de milioane de dolari. E o scădere anuală de 25-30%. Suntem într-o scădere continuare a exporturilor pe piețele din Est și asta din cauza logisticii extraordinar de complicate și foarte scumpe. Polonia a blocat hotarul cu Belarus și asta a scumpit transportul în zona CSI prin țările baltice. Face practic imposibilă activitatea economică”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

În ceea ce privește relațiile economice cu România, Ministrul Agriculturii a adăugat că sunt purtate discuții cu autoritățile de la București privind organizarea expozițiilor „Fabricat în Moldova”, inclusiv expoziții pentru micii producători.

Referindu-se la Ucraina, Vladimir Bolea a precizat că în prezent acolo sunt exportate legume.

„Importam multă ceapă, dar acum Moldova a devenit exportatoare de ceapă. Exportăm în zonele bombardate, unde a fost distrusă agricultura”, a spus ministrul Agriculturii.

În schimb, Moldova importă din Ucraina ouă și carne de pasăre, dar în cantități mult mai mici.

Ministrul Agriculturii a comentat și informațiile despre prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase, semnalate de „Forța Fermierilor”.

„Avem alături Ucraina care produce 10% din cerealele de pe glob. În bazinul Mării Negre prețurile sunt formate de Rusia și Ucraina. În momentul în care căile lor maritime au fost blocate în totalitate, au început să caute alte căi. Reușesc într-o măsură mult mai mică. Și Moldova exporta 75% din cereale prin porturile din Ucraina. Problema e că marii traderi de cereale, în loc să se reorienteze spre piața locală, a preferat să meargă în Ucraina să cumpere cereale la prețuri mult mai mici. Și asta a dus la prăbușirea prețurilor. Din câte cunosc, mai sunt vreo 30 de milioane de tone de cereale în Ucraina. Numai în zona asta s-au prăbușit în bazinul Mării Negre”, a spus Vladimir Bolea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: