image
Sursa foto: jurnal.md

Procurori „ajutați” de părinți; Cât de bine o duc șefii Procuraturilor Dondușeni și Telenești (VIDEO)

Cei mai mulți procurori au în proprietate apartamente, case și mașini luxoase. Deseori, prețul acestora depășește considerabil veniturile declarate legal. La fel ca mulți alții, acuzatorii de stat susțin că sunt ajutați de părinți cu donații de milioane. Este și cazul șefului de la Procuratura Dondușeni și al celei de la Telenești.

Vasile Ciubotaru este procuror șef al raionului Telenești din luna mai 2014. Acesta a ajuns în atenția opiniei publice în septembrie 2014, când mașina de serviciu a procuraturii Telenești a fost furată din curtea unui bloc din orașul Orhei. Atunci, presa a scris că procurorul Vasile Ciubotaru locuia în Orhei și ar face naveta cu mașina personală. Procuratura Generală a pornit și o anchetă internă pentru a verifica circumstanțele incidentului și dacă Vasile Ciubotaru avea dreptul să se deplaseze cu mașina de serviciu acasă. După șapte ani de la incident, instituția a găsit vinovat pe altcineva, iar mașina furată și făptașii nu au fost găsiți.

Ciubotaru a indicat în declarația de avere și interese pentru 2020 un salariu de 286.106.88 de lei, obținut de la Procuratura Generală. Ciubotaru nu indică nimic despre soția sa, care la fel lucrează în procuratură, doar că în cea din Orhei. Procurorul spune că soția sa se află în concediu de maternitate, iar în anul 2020 a ridicat indemnizații de peste 140 mii de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale și peste 4000 roni drept alocații din Romania.

Începând cu 2014, în fiecare declarație de avere făcută publică, Ciubotaru indică sume generoase primite drept donație de la părinții soției sale. În anul 2014, a beneficiat de donații de 5.900 de euro, în 2015 - de 10.070 de euro, iar în 2016 a primit de la socri donații de 6.000 de euro.

„Sunt niște remitențe care sunt folosite atât de noi cât și pentru întreținerea locuinței părinților socrilor”, explică Vasile Ciubotaru, procuror-șef al raionului Telenești.

În anul 2017, familia procurorului beneficiază de donații în valoare de 6000 de euro, iar în anul 2018 a primit 9480 de euro cu titlu de donație. Și în anul 2019, Vasile Ciubotaru a beneficiat de donații în valoare de 9500 de euro, iar în anul 2020 a primit de la socri donații de 6000 de euro.

Vasile Ciubotaru mai are în proprietate două terenuri intravilane, un loc de parcare și o debara. Procurorul nu indică bunuri mobile.

Ciubotaru locuiește în Orhei, își cumpără apartamente în Chișinău, iar de șapte ani activează în calitate de șef al procuraturii raionului Telenești. Procurorul susține că nu folosește mașina de serviciu în scopuri personale, dar nici nu deține vreo mașină personală.

Continuăm cu Anatolie Banaru, care a deventi procuror-șef al raionului Dondușeni, pentru un mandat de cinci ani, în luna mai 2020. În ultimii 15 ani, Banaru a fost procuror în cadrul procuraturii raionului Drochia.

Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2020, Anatolie Banaru a primit un salariu de 277.667.94 de lei obținuți de la Procuratura Generală, iar soția sa a adus un venit de 67.863.66 de lei, obținut de la spitalul raional.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2020, familia Banaru deține un apartament obținut prin donație, dar și două terenuri aflate în orașul Drochia. „Dispun de un apartament situat în orașul Drochia, unde și locuiesc, și două terenuri care sunt primite pentru construcție și pe dânsele nu se află careva imobile la moment, erau preconizat pentru construcție dar nu sunt finisate. Sunt în proces de construcție, unul din ele, o casă pe care o fac socrii mei, care se află peste hotare și muncesc acolo și investesc”, spune Banaru.

Surse confidențiale ne-au comunicat că procurorul Anatolie Banaru se află în plin proces de construcție a unui imobil aflat în preajma spitalului raional Drochia. Banaru a confirmat această informație. Mai mult, ne-a spus că de patru ani a accesat un credit pentru a-și construi casa visurilor sale.

La capitolul bunuri mobile, procurorul a indicat un automobil Mitsubishi ASX, procurat în 2011, fabricat în același an, evaluat la 125.809.75 de lei, cam 6000 de euro. Pe site-urile de specialitate un astfel de automobil costa cu trei mii de euro mai mult. Nu putem trece cu vedere că procurorul parcurge zilnic distanța Drochia-Dondușeni, ca 40 km doar într-o direcție. Astfel, în fiecare zi, procurorul alimentează propria mașină pentru a merge la serviciu în jur de 100 km.

Bugetul familiei Banaru pentru anul 2020 a constituit puțin peste 345 mii lei, cam 28.500 lei pentru fiecare lună. Din această sumă, procurorul Banaru achită rata la bancă, alimentează automobilul pentru a parcurge o distanța de aproximativ 100 km dus-întors la muncă, construiește o casă și încă îi rămân bani pentru necesitățile familiei.

Potrivit surselor confidențiale, de când a devenit procuror șef al raionului Dondușeni, Anatolie Banaru ar fi beneficiat de mai multe cadouri. Mai exact, primarul satului Baraboi i-ar fi adus în dar un televizor de ultima generație, iar un antreprenor i-ar fi dăruit mobila de birou. Banaru neagă însă că ar fi beneficiat de cadouri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: