image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: În anul 2022, veniturile populației vor fi cu 13% mai mici în comparație cu anul trecut

Creșterea prețurilor ne va sărăci simțitor în acest an. Veniturile populației vor fi cu 13% mai mici decât în anul trecut, afirmă experții în politici economice. Până acum oamenii cheltuiau pentru hrană în jur de 40% din venituri, dar inflația va duce și mai sus acest procent. Șocul va fi cu atât mai mare, cu cât scumpirile au afectat și resursele energetice.

„În acest an, estimativ veniturile reale ale populației vor fi cu circa 13 la sută mai mici decât anul trecut, deoarece creșterea veniturilor este cu mult mai slabă decât creșterea prețurilor. Noi am avut așa o situație în anul 99, s-a terminat dramatic pentru guvernarea de atunci, deci pur și simplu nu a rezistat. Atunci nu a fost așa de grav ca în prezent" , a menționat expertul economic Veaceslav Ioniță

Ion Jigău, directorul executiv CBS – AXA, a precizat că în jur de 20 la sută sunt cei care cât de cât afirmă că au un trai decent. Ceea ce de fapt este foarte puțin.

Un alt aspect pus în discuție a fost cel legat de discrepanța uriașă de venituri, pe care le au cei din Chișinău în raport cu cei din mediul rural. În special când vine vorba de pensii, satul e dezavantajat, pensiile fiind mult mai mici, iar 60% dintre pensionarii din agricultură nu ajung nici măcar la pensia minimă. „Astăzi un om care poate munci doar supraviețuiește. În agricultură avem salariu mediu 5000-6000, deci o să aibă o pensie minimă. Majoritatea agricultorilor nu ajung la pensia minimă de două mii de lei. Îi va salva doar legea pensiei, care prevede că cine are stagiul deplin li se acordă cele 2.000", a declarat Vasile Mămăligă, președintele „Agroindsind” .

Expertul Agendei Naționale de Business din Moldova, Igor Munteanu, a remarcat faptul că dialogul social e foarte important și că întărirea legislației va duce la creșterea capitalului social și îmbunătățirii celui uman.

„Noi nu avem în acest moment în Republica Moldova nicio viziune despre recuperarea demografică sau un program de recuperare a populației care a plecat în străinătate, cum îi aducem înapoi?!" , a spus Igor Munteani

Aceasta a fost o primă dezbatere dedicată sărăciei și impactului inflației asupra populației organizată de Agenda Națională de Business la tema „Sărăcia se extinde în Republica Moldova: factorii care lovesc cel mai mult în veniturile populației și măsurile necesare pentru prevenirea unui dezastru social”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: