image
Sursa foto: jurnal.md

Om de afaceri: „Dacă BEM rămâne drept parte vătămată în dosarul jafului bancar, cetățenii riscă să mai fie furați o dată”

Cetățenii RM ar putea fi furați pentru a doua oară dacă nu va fi modificat statutul Băncii de Economii, care figurează în toate dosarele legate de furtul bancar ca „parte vătămată”, nu ca parte implicată nemijlocit în furtul bancar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „O nas”, de la Jurnal TV, de către Denis Ureche, director al „ProAquaCom SRL”, una dintre companiile pe care procurorii moldoveni au inclus-o în așa-zisul „grup Gacikevici”, parte a investigației privind furtul miliardului din sistemul bancar.

Denis Ureche susține că nu întâmplător, acum o săptămână, Ilan Șor a declarat, în cadrul primei sale apariții publice prin skype, că recomandă Guvernului și Parlamentului să analizeze opțiunea întoarcerii licențelor și activelor băncilor foștilor proprietari BEM, Unibank și Banca Socială. Șor a mai spus atunci că pregătește o cerere de chemare în judecată „privind distrugerea ilegală a acestor trei bănci și retragerea ilegală a licențelor”.

„Consider că prin gura lui Ilan Șor vorbește Vladimir Plahotniuc. Băncile i-au fost luate în 2014. Apare întrebarea: de ce a așteptat timp de șase ani și abia acum, în 2020, a decis că autoritățile din RM trebuie să-i restituie licențele, în caz contrar se va adresa cu o cerere în instanța de judecată? Cert e că autoritățile RM, ca să nu piardă în instanță, trebuie să recunoască acționarii băncilor nu ca „parte vătămată”, așa cum figurează BEM în toate cele 74 de dosare penale referitoare la furtul bancar, ci ca parte implicată nemijlocit în jaful bancar”, a declarat Ureche.

Acesta a mai adăugat că fosta conducere a Procuraturii Generale în mod intenționat a introdus băncile ca „parte vătămată” în dosare.

„Unde în lume „partea vătămată” e nevoită să restituie statului bani din vânzarea activelor? Șor ar putea obține câștig de cauză dacă va ajunge la CEDO și astfel cetățenii RM ar putea fi furați pentru a doua oară. Autoritățile trebuie să decidă ce este azi BEM, Banca Socială, Unibank - părți pătimite ori entități care au prădat cetățenii RM”, a mai spus Ureche.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: