image
Sursa foto: jurnal.md

Chișinăul a apostilat 407 diplome eliberate de Universitatea de la Tiraspol, unde responsabilii MECC nu au acces

Timp de trei ani, autoritățile de la Chișinău au apostilat 407 diplome eliberate de Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol. Anterior asociația Promo Lex a atenționat opinia publică că echivalarea diplomelor nu poate avea loc în lipsa unui mecanism clar în ceea ce priveşte asigurarea calităţii studiilor.

Autoritățile de la Ministerul Educației de la Chișinău nu au acces pe teritoriul universității din Tiraspol și nu pot interveni la elaborarea programului de studii. În pofida acestui fapt, la 25 noiembrie 2017, prin Hotărârea Guvernului cu nr.138 din 07 februarie 2018 „Cu privire la completarea punctului 9 din Regulamentul privind aplicarea apostilei” și prin Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr.120 din 06 februarie 2018 a fost instituit cadrul normativ necesar în vederea apostilării actelor de studii de model neutru, eliberate de Universitatea „Taras Șevcenco” din Tiraspol.

Potrivit unui comunicat emis de Biroul politici de Reintegrare au fost apostilate deja 407 diplome cu destinația către Italia (89), SUA (56), Bulgaria (48), Israel (35), Polonia (32), Franța (28) ș.a. state.

Punerea în aplicare a acestui mecanism a început 20 martie 2018, odată cu depunerea la Direcția apostilă din cadrul Ministerului Justiției a primului act de studii emis de către Universitatea „Taras Șevcenco” din Tiraspol, iar cea mai activă dinamică a fost marcată până în aprilie 2019 (240 diplome), ulterior a scăzut tempoul (aprilie 2020 - 378 diplome, și respectiv, aprilie 2021 - 407 diplome, cifra totală).

Potrivit responsabililor de la Chișinău astfel i se oferă posibilității titularului de diplomă să-și continue studiile și să se angajeze în câmpul muncii peste hotarele țării.

„Toate eforturile autorităților Republicii Moldova sunt direcționate spre reintegrarea spațiului educațional unic și oferirea șansei ca tinerii studioși să-și realizeze potențialul și performanțele pe întreg teritoriul țării și în spațiul european”, se mai arată în comunicatul emis de autoritățile de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: