image
Sursa foto: jurnal.md

Saakașvili: „Republica Moldova poate fi transformată în 6 luni”; Cine crede că trebuie să preia puterea „ca să curgă banii”

Situația din Republica Moldova poate fi schimbată radical spre bine în cel mult jumătate de an, crede fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, cunoscut pentru lupta acerbă pe care a dat-o împotriva corupției în perioada mandatului său.

Într-un interviu la Jurnal TV, Saakașvili a vorbit despre ce ar putea să devină Republica Moldova cu adevărată voință politică, cine ar trebuie să preia guvernarea și ce nu i-a ajuns precedentei guvernări pentru a realiza marea transformare.

În cadrul emisiunii „Dialoguri” cu Vlad Kulminski, la Jurnal TV, fostul președinte al Georgiei a povestit că anul trecut, când la putere în RM venise Guvernul condus de Maia Sandu, a avut discuții cu guvernarea de atunci, încercând să-i consilieze și să le ofere sfaturi cum să combată corupția din țară și să ducă RM pe făgașul normalității.

Potrivit lui Saakașvili, fosta guvernare era una corectă, compusă din oameni onești și bine intenționați, dar fără suficientă tărie de caracter pentru a lua măsuri drastice.

„Avem discuții lungi, de câte 4 ore. La multe sugestii și sfaturi, ei spuneau că da, acest lucru ar fi bun, dar nu acum. Asta se poate, dar nu e momentul. Le spuneam: Greșit! Voi nu aveți timp, trebuiau întreprinse aceste măsuri încă ieri, alaltăieri! Nu vă gândiți la rating, oricum îl veți perde. Dar puteți să-l pierdeți nefăcând nimic sau puteți să-l pierdeți făcând ceva pentru țară, iar ulterior să vă puteți întoarce”, a spus Mihail Saakașvili.

Fostul președinte al Georgiei a mărturisit că unul dintre sfaturile oferite fostei guvernări a fost să urmeze exemplul Georgiei și să demită întreg efectivul serviciul vamal, jumătate din funcționari, judecători, polițiști.

„Încă odată, am o părere foarte bună despre Maia Sandu, dar când auzeam că spune: „Da, dar există și oameni foarte calificați...”. Cât timp veți șovăi și veți spune că există oameni calificați, nu veți reuși să faceți nimic. Trebuiesc alungați toți! Și angajați oameni noi, tineri! Republica Moldova are o clasă tânără pur și simplu formidabilă!”, a mai spus Saakașvili.

Întrebat dacă reformele care au fost aplicate în Georgia pot fi valabile și pentru Republica Moldova, Saakașvili a spus că acestea sunt, în linii mari, universale, dar că trebuie să se țină cont de faptul că au trecut mulți ani și multe lucruri aplicate acum 10 ani ar putea să nu mai fie relevante.

„Politica a trecut în altă dimensiune, totul e mult mai rapid. Acum trebuie acționat la fel, dar mult mai repede, mai puțină birocrație, mai multe libertate, vremea regimurilor verticalile trece în trecut. Asta dă șanse enorme țărilor mici”, crede fostul președinte al Georgiei.

Saakașvili a mai povestit că a fost nevoie ca în Georgia să fie deferiți justiției peste 40 de judecători, 50 de miniștri și viceminiștri, peste 1000 de polițiști, sute de procurori și întreg efectivul de vameși. „Am trecut cu buldozerul peste ei!”, a spus Saakașvili.

Fostul președinte al Georgiei a mai povestit cum i-a închis afacerea fratelui său, o firmă juridică, care a început să înflorească odată cu venirea la Președinție a lui Sakașvili. Acesta a povestit că i-a chemat la el pe mai-marii organelor de drept și le-a cerut deschis, în prezența fratelui său, să-i închidă afacerea. „A fost legal? Nu. A fost corect? Da. În țările acestea, în zona asta a noastră, nu e destul să nu ajuți. Chiar dacă nu ajuți, lucrurile se întâmplă de la sine”, a spus Saakașvili.

Și pe bunica sa a impus-o să renunțe la restaurantul în care deținea 50% cotă-parte. „Nu poate bunica președintelui să fie proprietară de restaurant”, a spus Saakașvili.

Cât despre Republica Moldova, fostul președinte al Georgiei crede că ceea de ce avem nevoie acum e ca la guvernare să vină o clasă tânără, or, spune Saakașvili, unul dintre avantajele RM este că aici există tineret educat, școlit prin toată lumea, cu mintea limpede și că e păcat să nu profităm de acest lucru.

„RM e în situația în care nu prea se vede lumina la capătul tunelului. Rusia nu poate să ofere nimic bun RM, doar să exploateze haosul și dezordinea. Eu cred că această criză mondială deschide alte posibilități și cred că actualului Guvern îi va fi foarte greu să se rețină. În RM există un tineret minunat, formidabil, care a fost peste tot, a văzut lumea, vorbesc multe limbi străină, au făcut studii peste tot, nu sunt sovietici, au capacități uimitoare. Ei trebuie să ia puterea și să dezvolte țara”, afirmă Saakașvili.

„În cazul RM, în maxim șase luni, cu voință politică puternică, țara poate fi transformată într-un hub în care să curgă bani din toate părțile. Aveți tineri educați, extraordinari, aveți o poziționare geografică, aveți mâncare gustoasă, la urma urmei! Trebuie să iei aceste plusuri și să le exploatezi”, a mai spus Saakașvili.

Noutăţile partenerilor

comentarii: