image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Spânu: CSE va dispune revederea tarifului la energie; Contractul cu Centrala de la Cuciurgan, valabil până în martie

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, susține o conferință de presă privind situația energetică din Republica Moldova.

„Am avut negocieri complicate cu reprezentanții Tiraspolului și am ajuns la o înțelegere care asigură țara cu electricitate. Prețul la electricitate în urma acestei înțelegeri ar trebui să scadă.Criza energetică riscă să devină și mai acută, iarna este abia la început. Avem datoria de a asigura cetățenii, bătrânii cu energie și căldură la prețuri cât mai mici. Prioritatea sunt oamenii”, a anunțat vicepremierul precizând că pentru prima oară autoritățile Republicii Moldova au avut o astfel de înțelegere cu Tiraspolul, care ar urma să fie implementată pe parcursul a patru luni: decembrie 2022 - martie 2023.

În aceste condiții Republica Moldova va fi asigurată cu energie electrică mai ieftină pe parcursul întregii ierni

„În al doilea rând am redus considerabil riscul de deconectări care ar putea avea loc în urma bombardamentelor. Spitalele, școlile, agenții economici trebuie să funcționeze în regim normal”, a spus Andrei Spânu.

În al treilea rând am obținut reducerea tarifului pentru energia electrică. Astăzi Comisia pentru Situații Excepționale va dispune revederea tarifului chiar din luna decembrie”, a mai precizat vicepremierul.

În context el a adăugat că nu susține îndemnurile de a nu mai livra gaze malului stâng al Nistrului. Deciziile politicienilor nu ar trebui să împovăreze viața oamenilor, ci să ofere soluții umane pentru toți cetățenii, a spus vicepremierul.

Sunt multe voci care ne spun că trebuia să procedăm altfel. Aceste voci nu țin cont de realitatea zilei și de cetățeni. Conexiunea electrică cu România, atât timp cât nu avem linia Vulcănești-Chișinău, trece încă pe la Tiraspol. Țara noastră a rămas legată de sistemul electroenergetic sovietic și toate guvernările au ignorat această vulnerabilitate” a mai spus Andrei Spânu.

În ultimele săptămâni RM a procurat doar circa 20% de energie electrică din România la preț de 90 de euro/MW, cea mai mare parte de energie, peste 40% - a fost achiziționată de pe piața europeană, care la fel se confruntă cu un deficit, la prețul de peste 400 de euro/MW. Astfel tariful pentru consumatori urma să crească până la circa 8 lei /kw.

În urma deciziei de a achiziționa energie de la Centrala de la Cuciurgan, Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni astăzi la ora 17:00 și va lua decizia ca ANRE să reducă tariful, fapt ce înseamnă că astăzi ori mâine ANRE va revedea acest tarif.

Va fi o reducere cu circa 25%, astfel consumatorii vor achita un tarif de circa 4 lei/kw.

CSE urmează să adopte astăzi și o decizie care vizează Uzina metalurgică de la Râbnița, dacă i se oferă sau nu autorizație de mediu. Andrei Spânu a precizat că gazul care ajunge pe malul stâng este suficient doar pentru a asigura principalele procese tehnologice ale acestei întreprinderi.

Conferința de presă poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: