image
Sursa foto: Jurnal.md

O avocată din Chișinău povestește despre „tratarea pe întuneric” a persoanelor aflate în izolare la domiciliu // VIDEO

Gabriela Kornacker, o avocată din Chișinău care a fost infectată cu virusul Covid-19 povestește despre experiența proastă prin care a trecut după ce a fost externată din spital, fiind tratată de Covid, iar acasă în autoizolare, starea acesteia de sănătate s-a agravat. „Medicul de familie mi-a spus că este nevoie de o radiografie, însă atât încât mă aflam în izolare la domiciliu, nu aveam voie să ies să o fac”, a declarat avocata.

Femeia în vârstă de 43 de ani se plânge pe gestionarea greșită a mecanismului de tratare a persoanelor la domiciliu, a căror stare de sănătate se poate agrava, însă aceștia nu au voie să meargă la spital, riscând să fie amendați pentru nerespectarea măsurilor de protecție. La fel s-a întâmplar și în cazul avocatei, căreia i s-a făcut rău în ziua a 12 de izolare, iar autoritățile nu i-au dat un răspuns cum să procedeze în asemenea situație.

Eu am fost internată în spital la data de 1 iunie, am urmat un tratament de 13 zile și la externare mi s-a făcut testul la Covid-19 care a fost negativ. După externare am fost plasată în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, acest lucru fiind recomandat din extrasul medical. Legătura cu medicul de familie a fost permanentă. La 12 zile de izolare, mi s-a agravat starea, am avut dificultăți de respirație și aveam accese și febra 37.2. Am sunat medicul de familie ca să întreb cum să procedez și mi-a spus că ar fi bine să fac o radiografie, lucru care era imposibil atât timp cât mă aflam în izolare. Dacă mă duceam riscam să primesc o amendă pentru nerespectarea regimului de carantină. Ea mi-a spus că nu existe reguli clare cum trebuie de procedat în asemenea cazuri”, a declarat Gabriela Kornacker, în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, printr-o intervenție pe skype.

Aceasta a mai menționat că din lipsă de informații a apelat la linia fierbinte, pentru a întreba cum să procedeze în asemenea situații, însă nu a primit niciun răspuns. Astfel avocata a fost nevoită să se trateze singură la recomandările medicului de familie.

„Domnișoara de la recepție mi-a spus că nu are un răspuns și cum trebuie de procedat. Atunci am întrebat „dar cine știe?/„ Mi-a mai sugerat că nu are rost să sun la cei de la Ministerul Sănătății. Pentru mine asta a fost foarte grav, pentru că mecanismul lucrează greșit și gestionat ineficient, mai ales pentru pacienții care se află în tratament la domiciliu. De exemplu pacientul poate face pneumonie timp în care se află în izolare la domiciliu și el nu poate să meargă la radiografie și atunci se tratează pe întuneric. Eu în spital am fost internată fără febră, ci doar cu pierderea mirosului care a fost unicul simptom și dureri de cap până am pierdut mirosul. Încă din primele zile am primit antivirale și antiobiotice, iar la a șasea zi de tratament am făcut pneumonie, depistată doar la radiografie. Acum însă am început să mă simt mai bine după ce mi-am administrat o injecție de dexametazon la indicația medicului de familie. Mi-am cumpărat și un aparat de măsurare a saturației de oxigen,pentru că nu pot să fac asta în spital, ci doar singură și saturația este 98, ceea ce denotă ventilarea plămânilor este suficientă”, a mai declarat avocata.

Prezent în studioul Jurnal TV, Victor Cojocaru, șeful Clinicii Universitare Reanimare s-a expus în legătură cu situația și a declarat că în asemenea cazuri, oamenii trebuie să apeleze la 112 pentru a comunica ce simptome au și a cere să fie evacuați.

„Ne pare rău de situația respectivă, este o dramă. În așa caz este necesar ca populația să se adreseze la 112 să se expună plângerile când au febră sau late simptome. Atunci cei 112 sunt obligați să evacueze la centrul de triaj covid, unde la intrare se efectuează radiografie imediată și se măsoară saturația de oxigen, apoi se decide dacă este nevoie de spitalizare. Noi trebuie să informăm mai bine populația ca să știe unde să apeleze în asemenea situații”, a declarat acesta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: