image
Sursa foto: captură video Jurnal.md

Analist, despre inițiativa lui Dodon privind SPPS: „Se gândește cine să-i asigure evadarea din RM după pierderea alegerilor”

„Igor Dodon se gândește cine să-i asigure evadarea din Republica Moldova după pierderea alegerilor din toamnă”, aceasta este replica analistului politic Oazu Nantoi, după ce președintele Igor Dodon a inițiat un proiect de lege privind reorganizarea Serviciului de Protecție și Pază de Stat. În același timp, alți politicieni cred că președintele își pregătește terenul pentru al doilea mandat și pentru o eventuală republică prezidențială.

În timp ce șeful statului susține că scopul proiectului pe care și-a pus semnătura este „reorganizarea SPPS într-o instituţie modernă și armonizarea cadrului juridic la exigenţele timpului”, politicienii spun că Igor Dodon face asta din frică și pentru a folosi în scopuri personale puterea SPPS-ului.

El vrea să se asigure că cu el nu se va întâmpla așa cum s-a întâmplat cu Plahotniuc. Se consultă cu consilierii lui de la Moscova cum să procedeze și ce să facă. Merge atât de mult pe muchie și sfidează societatea atât internă, cât și comunitatea internațională care vrea să ajute Republica Moldova și se lovește în obrazul lui Dodon. În situația în care fiecare persoană care l-a votat pe Igor Dodon în 2016 s-ar gândi la faptul „ce a făcut președintele pentru mine? ”, asta s-ar rezuma la corupție și la minciuni. Ceea ce face el acum cu SPPS probabil este dictat de frică, nu atât din intenția de a-l copia pe Putin”, a declarat Oazu Nantoi în cadrul talk-showului „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

De aceeași părere este și Ion Terguță, secretatul general al PPDA, și spune că Dodon „încearcă să transforme SPPP-ul într-un serviciu de filaj și de poliție politică anume în interes personal”.

„Modificările lui în structura SPPP ține de echipamente, din ce ne putem da seama că e vorba despre filaj și interceptarea telefonică, drone, care ar trebui să supravegheze anumite zone, și prerogativa care sunt destul de exagerate pentru SPPS și deloc caracteristice unui serviciu de securitate. Unica diferență este că Plahotniuc făcea toate astea din banii privați, iar Igor Dodon în mod direct face asta pe banii statului. El a ajuns într-o anumită stare de paranoie, s-ar putea să se teamă chiar pentru viața lui, și aici deloc nu este exagerat”, a declarat Terguță.

Pe acest subiect s-a expus și Stella Jantuan, precizând că inițiativa șefului statului „vine din frica pe care el o are față de Vlad Plahotniuc, și față de tot ce poate să urmeze mai aproape de alegerile prezidențiale”

„El știe că anumite informații care se fac publice în media, sunt așa-zisele „salutări din Miami”. Dodon vrea acum să se protejeze și să creeze un instrument eficient care s-ar supune doar lui”, spune Jantuan.

Totodată, aceasta nu exclude ideea că Igor Dodon și-ar pregăti terenul pentru al doilea mandat de președinte și pentru ideea de a face republică prezidențială.

„Mi se creează impresia că Igor Dodon este sigur că va deveni din nou președinte dacă a ieșit cu un așa proiect de lege. Își pregătește strucura mandatului pentru a ieși cu ideea de creare a unei Republici Prezidențiale”, a mai adăugat fosta deputată.

Șeful statului a înaintat ieri un proiect de lege privind reorganizarea Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Proiectul a fost criticat de oponenții politici că Igor Dodon urmărește subordonarea unui „batalion militarizat”.

Amintim că, anul trecut, Serviciul Protecție și Pază de Stat a trecut în subordinea șefului statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: