Este vorba de un teren care a fost transmis anterior Zonei Economice Libere „Bălți” și pe care urma să fie construit un parc de inginerie aplicată și cercetare.

Cu doar zece zile înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, Guvernul Filip a decis prin asumare de răspundere să priveze ZEL Bălți de acest teren. Ieri, Curtea Constituțională a anulat decizia fostului Guvern, calificându-o neconstituțională.

„Acțiunea guvernului s-a făcut, astfel, contrar prevederilor legale, cu încălcarea procedurilor stabilite de legislație la asumarea răspunderii guvernamentale și, aparent, în interesul unor grupuri de profitori, susținuți de fostul guvern Filip. Acest proiect de Hotărâre a Guvernului, cu avize negative de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și CNA a fost prezentat de Vladimir Baldovici, ex-director al APP și intens lobat de Iurie Ciocan, Șeful Centrului de Implementare a Reformelor”, a declarat Iurie Munteanu.

Potrivit deputatului, intervenția abruptă a guvernului prin asumarea răspunderii pentru preluarea unui teren transmis ZEL în 2018, la 4 luni de la prima decizie, a adus pagube ZEL, dar și investitorilor străini, care așteaptă din partea RM reguli clare și stabilitatea juridică necesară activităților de afaceri.

În ultimii 10 ani, ZEL Bălți a devenit un motor de creștere economică în RM, o platformă de atragere a investițiilor străine și un generator de locuri de muncă, a atras circa 200 mil. USD și a creat peste 11000 locuri de muncă.

Pentru crearea acestui Parc a fost elaborat un studiu de fezabilitate, care a elucidat necesitatea companiilor autohtone de a absorbi tehnologie de ultimă generație, de a adapta aceste tehnologii la nevoile pieței și de a dezvolta, la rândul lor, tehnologii sau servicii care să le permită progresul operațional în lanțurile valorice internaționale. Circa 300 companii, IMM-uri locale, s-au arătat interesate de colaborare.