image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Spânu: „Tariful la gaz este exagerat, nu-mi amintesc niciun an când prețul la gaz, vara să fie mai mare decât iarna”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV că tariful pentru gaz i se pare exagerat și că aceste scumpiri sunt o situație fără precedent.

„Noi am avut în aprilie, era clar că avem acea siguranță că putem achita gaz pentru luna martie și avansul pentru luna aprilie, după care, cumva toată lumea se aștepta ca prețul la gaz să descrească. Or, ce vedem din cauza războiului care are loc în Ucraina, avem o situație fără precedent, eu nu-mi aduc aminte niciun an când prețul la gaz pe timp de vară să fie mai mare decât în unele perioade pe timp de iarnă. Respectiv, calculele arată că tariful care este acum, nu acoperă costul gazului pe care noi îl achiziționăm de la Gazprom, or știm foarte bine că luna trecută am avut aproape 1200 de dolari, luna mai vorbim de 920 de dolari. Partea bună e că spre finalul lunii mai prețul a început să scadă, la gaz avem prețuri în jur de 900 de dolari. Vom vedea care va fi prețul final pentru luna iunie. Respectiv, devierile negative care s-au adunat au făcut ca Moldovagaz să vină cu solicitarea către ANRE. Eu sunt sigur că ANRE trebuie să facă calcule, mie mi se pare un pic exagerat acest tarif, vedem deja care va fi decizia ANRE-ului”, a menționat Spânu.

Amintim că de la 1 iunie un metru cub de gaze ar putea să coste 22 de lei, adică de 5 ori mai mult decât un an în urmă, asta după ce întreprinderea MoldovaGaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică aprobarea de la 1 iunie a noilor prețuri la gazelle naturale pentru consumatorii finali.

Noutăţile partenerilor

comentarii: