image
Sursa foto: facebook.com/maia.sandu

Republica Moldova - Uniunea Europeană: Resetarea

Oficiali ai Uniunii Europene încurajează depolitizarea și consolidarea independenței instituțiilor din Republica Moldova.

Premierul Maia Sandu a întreprins vizita oficială în Europa la Bucureşti. Marţi, 2 iulie, şefa Executivului de la Chişinău a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, după care a fost primită la Palatul Victoria de omologul său român, Viorica Dăncilă. A doua zi, 3 iulie, premierul s-a deplasat la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu mai mulţi lideri ai UE și cu secretarul general NATO.

Preşedintele României Klaus Iohannis a reiterat că „România a fost, este şi va fi cel mai constant susţinător al R. Moldova”, pe calea transformării democratice a statului, pentru atingerea nivelului de prosperitate şi securitate dorit de cetăţeni. Totodată, pe lângă sprijinul moral substanţial, şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda, la cererea Guvernului de la Chişinău, asistenţă în scopul consolidării instituţiilor din R. Moldova. „Administraţia Prezidenţială a transmis deja guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante care, împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul RM, să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de asistenţă, iar pe baza acestui demers să fie demarate proiecte concrete”, a subliniat Iohannis.

România va susţine deblocarea asistenţei financiare acordate de UE Republicii Moldova

Prim-ministrul Maia Sandu a menţionat că moştenirea lăsată de regimul oligarhic de la Chişinău este o povară grea pentru cetăţeni. Au distrus economia, au transformat instituţiile statului în afaceri personale şi au izolat R. Moldova pe plan internaţional. Întrebată de jurnaliştii de la Bucureşti ce garanţii are că alianţa cu partidul pro-rus al lui Dodon va funcţiona, prim-ministrul a relevat că parteneriatul blocului ACUM cu PSRM, deşi e mai puţin obişnuit, a fost singura soluţie pentru a scăpa de regimul corupt şi antidemocratic de la Chişinău. „Suntem în proces de curăţare a instituţiilor statului şi, foarte important, suntem la etapa în care să aducem în fruntea instituțiilor din domeniul organelor de drept și nu doar, oameni independenți, buni profesioniști, care să aibă curaj și libertate să implementeze reformele necesare”, a declarat Maia Sandu. Premierul a subliniat că în programul de guvernare se spune foarte clar că Acordul de Asociere stă la baza activităţii Guvernului. „Evident, timpul va arăta cât de durabil este acest parteneriat, dar pentru moment, ambele părţi îşi respectă obligaţiile”, a precizat ea.

Şefa Executivului de la Bucureşti, Viorica Dăncilă, a declarat că Guvernul român va „susţine” deblocarea asistenţei financiare acordate de UE Republicii Moldova.

O prioritate – finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

De la Bucureşti, Maia Sandu s-a deplasat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi cu comisarul Johannes Hahn.

Maia Sandu a reiterat prioritatea Guvernului de a relansa parteneriatul cu UE, prin prisma implementării angajamentelor din Acordul de Asociere RM-UE. La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat că la nivelul instituţiilor şi statelor membre ale UE există predispunerea de a sprijini Republica Moldova în programul de reforme.

Tot la Bruxelles, premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, în cadrul căreia au fost discutate aspecte ale cooperării în domeniul securităţii energetice, cu accent pe finalizarea construcției și darea în exploatare integrală a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De asemenea, a fost accentuată importanţa interconexiunii liniilor electrice de înaltă tensiune la piaţa UE, prin România, precum și stadiul de implementare a angajamentelor asumate, pe dimensiunea sectorială a Acordului de Asociere.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a exprimat deplina disponibilitate de a susține Chişinăul în eforturile sale de modernizare a sectorului energetic.

„Vom dărâma sistemul corupt care a transformat Moldova într-o zonă gri”

În debutul întâlnirii cu comisarul Johannes Hahn, prim-ministrul Maia Sandu a informat oficialul UE despre ultimele evoluţii politice din Republica Moldova, precum şi despre acţiunile întreprinse de către Guvern şi Parlament pentru avansarea agendei de reforme.

„În primul rând, vom investiga foarte serios abuzurile și neregulile guvernării trecute, în corespundere cu prevederile legale și Constituția. Cei responsabili de furtul unui miliard din banii publici, vinovați de scheme masive de corupție și spălare de bani vor trebui să răspundă în fața legii. Vom dărâma sistemul corupt care a transformat Moldova într-o zonă gri, favorabilă pentru contrabandiști, dar dușmănoasă cu propriii cetățeni. În al doilea rând, subliniez că nu suntem ghidați de dorința de răzbunare. Vrem să construim un viitor, nu să căutăm răzbunare. Vrem ca în funcțiile-cheie din sistemul executiv și cel judecătoresc să vină profesioniști onești. Vrem ca procuratura să investigheze și să nu tolereze crimele. Vrem o justiție care funcționează în baza integrității și încrederii publice și care va deschide calea pentru investiții”, a menționat Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de cooperarea pe programe de asistenţă cu UE, precum şi posibilităţile de aprofundare a cooperării bilaterale prin prisma platformei Parteneriatului Estic, care a ajuns la aniversarea a zecea de la înfiinţare. „Este momentul ca acum Moldova să privească spre viitor. Mă bucur să constat că accentul se pune pe depolitizarea și consolidarea independenței instituțiilor de stat, în special a justiției, și combaterea corupției care este adânc înrădăcinată în instituții”, a menționat comisarul Johannes Hann.

Totodată, Johannes Hann a subliniat faptul că vor fi identificate măsuri concrete de sprijin pentru Republica Moldova, având la bază angajamentul ferm de a implementa prevederile Acordului de Asociere RM-UE.

Maia Sandu a avut o întâlnire cu Diaspora din Belgia

Șefa Guvernului i-a îndemnat pe concetățenii noștri să vină acasă și să participe la concursurile pentru diverse funcții publice.

Premierul Maia Sandu a asigurat cetățenii prezenți la întâlnire despre disponibilitatea deplină a noului guvern de a colabora cu diaspora privind implementarea proiectelor și utilizarea sprijinului din partea cetățenilor noștri.

„Vă chem acasă. Vă invit să veniți la Chișinău și să participați la concursurile pentru diverse funcții publice. Următorul pas esențial după curățarea instituțiilor statului este aducerea unor profesioniști integri în funcții-cheie. Și dumneavoastră sunteți acei profesioniști”, a subliniat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: