image
Sursa foto: Jurnal.md

Sorin Stati, intimidat, după dezvăluirile de la Jurnal TV privind schemele de contrabandă cu țigări: „S-au dat indicații”

Fostul șef al MoldAtsa, Sorin Stati, ar putea să fie sancționat contravențional, după ce în luna septembrie curent a făcut dezvăluiri despre schemele de contrabandă cu țigări în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit lui Stati, acest lucru se face la indicația ministrului de interne, Pavel Voicu, care ar fi implicat direct în aceste scheme, iar prin astfel de acțiuni ar încerca să-l intimideze. Ministrul de Interne nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție.

În luna septembrie, Sorin Stati a vorbit despre schemele de contrabandă cu țigări, în care ar fi implicați ministrul de Interne Pavel Voicu și Maxim Ciubaciuc de la INI. Serviciul protecție internă şi anticorupție s-ar fi autosesiza în acest sens și l-au chemat pe Stati la audieri. La scurt timp, planurile s-au schimbat, iar SPIA a transmis materialul către Inspectoratul de Poliție Buiucani.

Iar aceștia au luat decizia de a mă amenda pentru presupusa calomnie. Eu consider că Pavel Voicu împreună cu Maxim Ciubaciuc ei fiind și denunțătorii pe cazul dat, dar și victimile recunoscute de către organul constatator. Prin abuz și trafic de influențe s-a dat indicația de a mă intimida și de a mă persecuta, ca eu să nu mai declar și să nu mai vorbesc despre ilegalitățile acestora”, a declarat Sorin Stati, fost șef al MoldAtsa:

Stati este de părerea că o instituție care se află în subordinea Ministerului de Interne nu este în drept să investigheze cauza respectivă.

„Noi am înaintat recuzare și urmează să depunem partea motivată a recuzării respective, iar ei vor decide ce va fi mai departe. Eu considere că lui Voicu âi este frică, pentru că el știe ce a făcut. Acum el depune tot efortul ca eu să nu mai fac declarații, dar declarții vor fi cu certitudine”, afirmă Stati.

Avocații lui Sorin Stati au declarat că acest caz trebuia investigat de Procuratura Anticorpuție și nu de către SPIA.

Ulterior în cadrul acestui proces penal urma să se stabilească dacă declarațiile lui Sorin Stati sunt adevărate să se administreze probe, dar oricum competența îi aparținea procurorului și în speță procurorilor din Procuratura Anticorupție. Dar SPIA s-a autosesizat pe materialele lui Sorin Stati și le-a trimis în loc de Procuratura la Inspectoratul de poliție. Astfel, dumnealui a fost sancționat pentru niște fapte care de fapt nici nu au fost investigate”, a menționat avocatul Valeriu Pleșca.

Victor Munteanu, avocat: „Acest caz este foarte interesant din punct de vedere al ierarhiei, dar si a organelor care investighează, ori la caz urma cu totul alt organ să se expună, pentru că ceea ce avem noi în cadrul acestei proceduri este un cerc vicios”.

Comisarul principal al Inspectoratului de Poliție a refuzat să ne spună dacă acest caz a ajuns în gestiunea lor la indicația ministrului de Interne.

„Declarațiile domnului Stati sunt declarațiile domnului Stati. Eu v-am spus tot ce am avut de spus și mă apțin de a da careva declarații pe marginea acestui caz”, a comentat Nicolae Cornescu, șeful sectorului de poliție nr.1.

L-am sunat și pe ministrul de interne Pavel Voicu pentru o reacție, însă oficialul nu ne-a răspuns la telefon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: