image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon: Nu se vor achita pensii și salarii, dacă nu vin banii rusești; Gligor; Avem 213 milioane de dolari de la FMI

„Dodon a negociat acest credit ca unul electoral, acești banii sunt pentru campania lui electorală din contul bugetului de stat, pe care noi îi vom plăti, cetățenii. El uită că potrivit atribuțiilor nu poate da un cent, el nu are nicio treabă cu acești bani. Aceștia sunt banii Republicii Moldova, administrați de guvern într-o țară care este parlamentară.”

Primele figuri în stat, premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon, au declarat că dacă creditul rusesc va fi blocat de către Curtea Consttuțională, din luna iunie nu se vor achita pensii și salarii. Chicu a anunțat acest lucru în ședința plenară a Parlamentului de joi, 23 aprilie. Ieri, 24 aprilie, Igor Dodon a amenințat judecătorii CC ca să nu anuleze creditul de la ruși, astfel populația vă rămâne fără surse de existență.

Juristul Ștefan Gligor, expert în politici publice, a declarat pentru jurnal.md că declarațiile lui Igor Dodon sunt speculative, un fel de tentativă de a pune presiune pe Curtea Constituțională care este în proces de examinarea a sesizării în baza cărei a fost de fapt și suspendată legea privind ratificarea acordului.

Există o procedură, există niște termeni prevăzuți de acordul cu Federația Rusă, care spune în ce termeni trebuie să intre banii. Banii trebuiea să vină în momentul în care între bănci trebuie să fie semnat acordul, dar nu mai târziu de 30 de zile din momentul intrării în vigoare a acordului. Declarația lui Dodon este speculativă, mai ales că avem 213 milioane de dolari intrate de la FMI în contul Băncii Naționale. În mod logic, toți banii care veneau de la Federația Rusă, de la FMI, trebuie utilizați pentru acoperirea deficitului bugetar, care este de 16 miliarde de lei”, menționează juristul.

Gligor susține că președintele Igor Dodon se folosește de creditul din Federația Rusă pentru a-și face campanie electorală din bani pe care cetățenii vor fi nevoiți să-i întoarcă ani la rând.

Dodon este în campania electorală, el uită că conform atribuțiilor nu poate da un cent, el nu are nicio treabă cu acești bani. Aceștia sunt banii RM, administrați de guvern într-o țară care este parlamentară. Dodon a negociat acest credit ca unul electoral, aceștia banii sunt pentru campania lui electorală din contul bugetului de stat, pe care noi îi vom plăti, cetățenii”, punctează Ștefan Gligor.

Veaceslav Negruță susține că autoritățile mint și șantajează în privința creditului rusesc

În notele de argumentare la acest acord de credit (trecute prin guvern și parlament, cu semnătură la sfârșit) se spune univoc că destinația acestui credit sunt „proiecte investiționale, în special, infrastructura drumurilor”, nimic despre pensii și salarii. Mijloacele bugetare cheltuite acum irațional și fără o careva prioritate, gen memorial, achiziții de mașini, contracte scumpe cu companii afiliate PSRM, alte cheltuieli inadmisibile pe timp de pandemie - trebuie imediat blocate. Asta ar permite achiatarea pensiilor și salariilor pentru mai multe luni înainte, chiar și după mai-iunie”, scrie pe pagina sa de facebook expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: