image
Sursa foto: Mastercard

Studiu Mastercard: 70% din deţinătorii de carduri din Moldova ar dori să plătească cumpărăturile cu smartphone-ul

Locuitorii Moldovei sunt tot mai activi în abordarea unui stil de viață fără numerar: 43% au început să efectueze plăți fără numerar mult mai des decât acum un an, iar 1/4 folosesc deja cardul în fiecare zi. Printre avantajele plăților fără numerar, aceștia remarcă în continuare simplitatea și ușurința utilizării cardului (62%), viteza plății (57%), iar 47% din ei subliniază faptul că în timpul pandemiei, igiena plăților cu cardul a căpătat o importanță majoră. Pe viitor, 70% dintre deținătorii de carduri ar dori să plătească pentru cumpărături cu smartphone-ul. Acestea sunt rezultatele studiului MasterIndex, în cadrul căruia compania “Mastercard” a stabilit cum s-au schimbat preferințele consumatorilor în rândul locuitorilor Moldovei, deținători ai cardurilor de plată, de la începutul pandemiei.

Potrivit studiului, 2/3 din deținătorii de carduri din Moldova (69%) folosesc cardul în mod regulat - mai mult de o dată pe săptămână. Cel mai des, plățile fără numerar sunt pentru alimente (65%), servicii comunale (55%) și servicii de internet (40%). De asemenea, au avut loc şi schimbări pozitive în ceea ce privește plățile pentru transportul public: deja 13% dintre moldovenii chestionați plătesc pentru călătorie cu cardul. În același timp, locuitorii Moldovei menționează că posibilitatea de a plăti fără numerar lipsește în mare parte în piețele alimentare (22%).

Cumpărăturile online continuă să câștige popularitate în rândul deținătorilor de carduri din Moldova - 59% cumpără online cel puțin o dată pe lună. În același timp, 14% dintre respondenți au făcut o achiziție online pentru prima dată în timpul pandemiei. Aproape jumătate (48%) dintre utilizatori spun că ar prefera să cumpere un articol dintr-un magazin online, chiar dacă acesta poate fi achiziționat offline.

Comparativ cu anul trecut, plățile online au crescut considerabil în următoarele categorii: servicii comunale (72%) - popularitatea plăților a crescut cu exact 1/3 (+18 %), comenzile de mâncare (54%) au crescut cu 14%, iar popularitatea plăților online pentru serviciile de taxi s-a triplat (31%). De asemenea, printre tipurile de plăți online cu creștere rapidă se numără plățile pentru jocurile online, care se efectuiază de 1/4 dintre respondenți. Smartphone-ul este gadgetul preferat, folosit cel mai des pentru cumpărăturile online în Moldova (79%).

Sistemul de plăți din Moldova continuă să se dezvolte dinamic și, în primul rând, aceasta se referă la obiceiul de a plăti fără numerar. Potrivit datelor BNM, astăzi aproape 8 din 10 tranzacții efectuate cu cardurile de plată sunt anume plăți în rețeaua comercială și nu retrageri de numerar. În același timp, o caracteristică distinctivă a Moldovei este pătrunderea extrem de mare a plăților contactless: ponderea acestor plăți în comerțul cu amănuntul folosind cardurile Mastercard este mai mare de 94%. Acest indicator constituie o mare realizare și un bun început pentru viitorul plăților fără numerar. Acesta arată că Republica Moldova este deschisă pentru noi soluții inovative bazate pe tehnologia de plată contactless”, a declarat Irina Untilă, directorul biroului Mastercard din Moldova.

###

Despre Studiu

Studiul a fost realizat în iunie 2021 în trei orașe ale Republicii Moldova - Chișinău, Bălți, Cahul. În decursul studiului, au fost realizate 503 de interviuri cu deținătorii de carduri cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

MastercardMastercard

Noutăţile partenerilor

comentarii: