image
Sursa foto: Vasile Costiuc//Facebook

Vasile Costiuc, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile: „În izolator am primit propuneri”

Liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a fost plasat în arest la domiciul pentru 30 de zile, la fel și ceilalți doi reținuți pe 12 ianuarie, unul dintre care este Veaceslav Nedelea, fost deputat PD. Toți trei sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani.

Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

La ieșirea din sala de judecată, Vasile Costiuc a făcut mai multe declarații în fața presei.

„Nu am voie să spun nimic pe dosar, am semnat o grămadă de acte. Cu regret, actuala guvernare nu are habar de multe lucruri care se întâmplă în țara asta. Ei au pus mâna pe guvernare, dar se joacă în tetris. Eu îi recomand lui Litvinenco să vină la Ciocana și să vadă cum se împart aleatoriu dosare. Și lui Stamate să se dea jos din Porsche și să vadă se întâmplă în justiția asta controlată. Cei care au fugit, controlează în continuare justiția. În izolator am primit propuneri. Că dacă îmi recunosc vina și îmi asum că am făcut grup criminal cu Nedelea, în 24 de ore mă trimit la domiciliu, dar eu să trec și să lucrez cu ei. Cine „ei” nu-mi dau seama. Noi avem audiență de jumătate de milion pe facebook și dacă lovim în guvernare, o să se întâmple lucruri urâte”, a spus Costiuc.

Amintim că Vasile Costiuc a fost reținut pe data de 12 ianuarie împreună cu Veaceslav Nedelea, fost deputat și consilier municipal PDM și o femeie. Aceștia sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei. Femeia reținută cooperează cu organul de urmărire penală și recunoaște circumstanțele faptei.

Potrivit actelor de învinuire, Veaceslav Nedelea activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alți funcționari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Alți doi învinuiți ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului - de intermediari. Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vînzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material.

Prin urmare, cei doi ar fi intrat illegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii (300 -1600 de lei lotul), nefiind în listele benificiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat terțelor persoane, urmărind obținerea de foloase materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale. Urmare acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 de ha în valoare de aproximativ 7 750 751 de lei.

Precizăm că dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: